Depozitul Ecologic Vidra: depozitare minim invazivă a deșeurilor casnice și industriale
20 de ani de acum înainte bucureștenii pot să stea liniștiți: deșeurile lor și ale celor din județul Ilfov sunt depozitate și procesate curat, cu minime costuri de mediu de către Depozitul Ecologic Vidra. Când, peste 20 de ani, depozitul își va atinge capacitatea finală și va fi închis, zona nu va fi aproape deloc afectată, asemenea unei operații chirurgicale de mare finețe, care lasă cicatrici abia vizibile.
Depozitul este gestionat de Eco Sud S.A., care, cu alte cinci centre de management al deșeurilor în toată țara, a devenit lider național de piață pe acest segment, deservind un total de 4 milioane de locuitori și având o suprafață cumulată de 2.500.000 mp.
Pe lângă Depozitul Ecologic Vidra, Eco Sud gestionează Depozitul Conform Județean Mofleni, care deservește județul Dolj, Depozitul Central de la Mavrodin care procesează deșeurile din județul Teleorman, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, care deservește județul Giurgiu, Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide Bacău cu activități de depozitare, transfer și sortare ale deșeurilor din județ, precum și Depozitul de Deșeuri nepericuloase Girov cu activități de tratare, eliminare deșeuri nepericuloase și transfer, care deservește județul Neamț.
Eco Sud monitorizează constant apa, solul și aerul din jurul depozitelor sale, specialiștii Uniunii Europene dând o înaltă apreciere grijii față de mediu arătată de companie, în vizitele pe care le fac periodic. Depozitul Ecologic Vidra este de pildă construit în acord cu cele mai exigente norme de mediu ale UE, primind fără probleme toate autorizațiile de funcționare, atât locale, cât și europene; ba mai mult, a devenit pionier al economiei circulare, investind masiv în tehnologiile care să ducă la diminuare cantităților de deșeuri depozitate în celule și reintroducerea în circuitul economic a materialelor valoroase.
„Avem tehnologia, avem expertiza și, mai mult, avem determinarea pentru a gestiona eficient deșeurile astfel încât acestea să se transforme în resursă„, precizează directorul general al Eco Sud S.A., Adrian Scarlat.
Grija față de mediu se vede și în implicarea comunității din Vidra în scopul plantării a 1200 de arbori în jurul depozitului ecologic, un inel circular de 12.000 metri pătrați care a creat o perdea arboricolă, cu rolul de a purifica aerul și de a masca estetic depozitul.
Activitatea Eco Sud la Vidra a început în 1999, când companiei i-a fost atribuită printr-o licitație cu participare internațională construcția și gestionarea depozițului. De atunci, Eco Sud a investit continuu în echipamente performante: depozite conforme, stații de sortare, instalații de compostare și tratare, platforme de transfer și informatizare a echipamentelor.
Pornind de aici, dar și de la grija față de mediu, Eco Sud a devenit unul din operatorii de top din Europa de Est, recunoscut pentru excelența în operarea deșeurilor și grija față de mediu sau față de sănătatea oamenilor care locuiesc în apropierea punctelor sale de lucru.
Compania deține autorizație integrată de mediu valabilă 10 ani, este licențiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate și Securitate Ocupațională de către organismul de certificare TUV Rheinland InterCert Gmbh – Germania.