Depresia lui Ionel Arsene este frecventă și tratabilă, susține prof. univ.Roxana Chiriță, psihiatru
Prof. univ. dr. Roxana Chiriță, medic primar psihiatru, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Socola” Iași și autorul tezei de doctorat cu tema ”Sindroamele depresive cu potențial suicidar”, spune că în gradul trei de tulburare depresivă există riscul de suicid, dar se tratează.
Ce să vezi, fostul baron PSD Ionel Arsene nu mai poate fi extrădat, pentru că e depresiv. Și nici pușcăria nu-i face bine, că are risc de suicid. Rețeta se aplică frecvent în cazul politicienilor condamnați. Cum ajung în acest punct sensibil al carierei lor, cum îi apucă inima, ficatul, stomacul sau creierul. Dar unde or fi fost, oare, toate aceste organe când luau șpagă sau făceau trafic de influență, la greu?
Potrivit avocaților din Italia ai lui Ionel Arsene, Alfredo Gaito și Mario Antinucci, inculpatul nu ar putea fi extrădat deoarece suferă de ”tulburare depresivă majoră de natură severă cu risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă”. Pe bune?
În privința acestui tip de de tulburare depresivă, prof. univ. dr. Chiriță spune că este un diagnostic frecvent, care cunoaște o evoluție în trei grade de severitate: minor, mediu și superior.
În gradul superior există riscul de suicid, cu ideație (n.r. un proces de concepere a unui plan în acest sens), care poate să evolueze spre faza delirantă. Prof. univ dr. Chiriță mai precizează că, în general, sunt importante personalitatea, vulnerabilitatea, istoricul pacientului. Poate fi o psiho-traumă declanșată în urma unui episod sever, care se poate adăuga altor traume din viața persoanei respective.
Diagnosticul presupune o expertiză medico-legală, făcută de psihiatrul legist și medicul psihiatru. În cazul în care pacientul este spitalizat, sub tratament, și a mai avut asemenea episoade, decizia medicilor este importantă.
Prof. univ. dr. Chiriță menționează că acest tip de tulburare este tratabilă: există medicamente, psihoterapie. Dar tratamentul este unul complex, de lungă durată și în etape.
Totodată, prof. univ. dr. Chiriță mai precizează că, în cazul lui Ioan Arsene, vorbim despre un bărbat adult, care a făcut față multor provocări în viață și pare o persoană ”răzbătătoare”. În comparație cu Mario Iorgulescu, de pildă, fiul lui Gino Iorgulescu, un tânăr care, la momentul producerii accidentului, se afla sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.