Deputat AUR, urmărit penal. Ciprian Ciubuc este acuzat de distrugere

Publicat: 03 iul. 2024, 16:48, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Deputat AUR, urmărit penal. Ciprian Ciubuc este acuzat de distrugere
Deputat AUR, urmărit penal. Ciprian Ciubuc este acuzat de distrugere

Ciprian Ciubuc, deputat AUR, s-a ales cu un dosar penal în urma unui incident neobișnuit: oile sale au pătruns pe un teren care nu îi aparținea, iar consecințele au fost serioase. Politicianul este acum acuzat de distrugere, după ce animalele sale au consumat 30 de baloți de lucernă.

Ciprian Ciubuc are probleme cu legea

Biroul de informare și relații publice al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis publicului detaliile acestui caz. Conform comunicatului, la data de 2 iulie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus continuarea urmăririi penale împotriva deputatului, acuzat de infracțiunea de distrugere.

Vezi și: Alina Gorghiu anunță întoarcerea în țară a fugarilor Bonnie și Clyde de România: „Condamnați pentru contrabandă cu țigări”

În aceeași zi, lui Ciubuc i-au fost aduse la cunoștință faptele cercetate, încadrarea juridică a acestora, precum și drepturile și obligațiile sale procesuale. Totodată, acțiunea penală pentru infracțiunea de distrugere a fost pusă în mișcare.

Incidentul s-a petrecut pe 13 aprilie 2024, între orele 19.00 și 20.00, în satul Gură Văii, comuna Girov, județul Neamț. În timp ce supraveghea o turmă de ovine, Ciprian Ciubuc a permis, cu intenție și fără drept, ca animalele să pătrundă pe un teren cultivat cu lucernă și trifoi, având o suprafață de 640 de metri pătrați.

Acest teren aparținea unei persoane vătămate și era folosit de o altă persoană vătămată. În urma pășunatului, proprietarii terenului au suferit un prejudiciu de 5.000 de lei, echivalentul a aproximativ 30 de baloți de lucernă, fiecare cântărind circa 400 kg și valorând în jur de 200 de lei.

„Menționăm că inculpatul, în calitate de deputat în parlamentul României, beneficiază de imunitate parlamentară pentru opinii politice, aspect reglementat de dispozițiile art. 20 – 22 din Legea nr. 96/2006 și art. 72 din Constituție.

Imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică.

Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviințarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor”, a transmis Parchetul.