Deputații au votat ca 11 aprilie să fie „Ziua educaţiei financiare”
Deputaţii au adoptat legea prin care ziua de 11 aprilie este instituită „Ziua educaţiei financiare”, potrivit unui comunicat transmis de Camera Deputaților.
Cel care a avut inițiativa acestui proiect este parlamentarul PNL George Tuţă, care a avut sprijinul a încă 50 de parlamentari de la mai multe partide politice.
„Educaţia financiară nu este despre cum să îi transformăm pe români peste noapte în experţi pe burse sau pe fonduri mutuale. De fapt, educaţia financiară este despre a le deschide ochii către mijloace simple de acces la produse financiare de bază – internet banking, creditare, economisire sau investiţii.
Este despre a-i învăţa să îşi deschidă un cont şi despre a-i face să participe activ la mersul economiei reale.
Ziua educaţiei financiare este despre a le oferi românilor instrumentele care să le permită accesul la un grad mai mare de bunăstare.
O societate bine guvernată, care oferă cetăţenilor săi educaţie, cunoaştere şi mai multe şanse este o societate mult mai pregătită să reziste în faţa provocărilor, a propagandei deşănţate, a ştirilor false şi a şarlataniei. O comunitate compusă din oameni educaţi este mult mai dinamică, mai viguroasă, mai egalitaristă. Cu precădere acum, în zorii unei noi crize inflaţioniste, este datoria noastră să facem paşi reali în direcţia unei largi incluziuni financiare. Pandemia şi războiul trebuie să ne unească în a înţelege importanţa fiecărui om în mersul bun al unei economii şi al unei ţări”, a declarat deputatul George Tuţă.
Parlamentul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile.