Deputaţii Comisiei de administraţie au scos de la sertar un proiect din 2019: Undă verde organizării referendumului odată cu alegerile generale şi în aceleaşi secţii de votare
Comisia de administraţie publică a Camerei Deputaţilor a dat luni undă verde proiectului de lege de modificare a OUG nr.29/2019 care permite alegătorilor să voteze, în această toamnă, la aceleaşi secţii de votare şi pentru referendum.
A fost, astfel, reluat un proiect al PNL, adoptat de Senat în 2019, şi care stătea în sertarele Camerei Deputaţilor, acesta fiind transformat într-o propunere legislativă sub forma unui amendament, după ce primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că vrea referendum odată cu alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
„A fost solicitată procedură de urgenţă, proiectul de act normativ fiind adoptat de Senat. Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege”, a declarat preşedintele Comisiei, deputatul PSD Marius Budăi.
Deputaţii au dat astfel vot favorabil unui amendament adoptat în urmă cu 6 zile de deputaţii jurişti:
„În situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”
Proiectul se află pe ordinea de zi de marţi a plenului Camerei Deputaţilor – for decizional.
Prezent la şedinţă, primarul Nicuşor Dan a pus două întrebări la care nu a primit niciun răspuns clar.
„Am trei întrebări care de fapt sunt două. Dacă pe amendamentele care au trecut de Comisia Juridică, săptămâna trecută, înţelegem cu toţii că birourile de secţii preiau şi buletinele, preiau toată organizarea de la referendumul nostru, şi că oficiile de sector centralizează din secţii.
Asta e prima întrebare, aş vrea să fim lămuriţi că aşa se va întâmpla. Şi a doua întrebare: Dacă suntem cu toţii de acord că mai departe este rolul Biroului Electoral Central să ţină loc de un Birou Electoral de Municipiu şi în felul ăsta să eliminăm un birou electoral de municipiu sau considerăm că tribunalul trebuie, special pentru referendum, să numească un birou electoral de municipiu? Eu cred că astea sunt cele două chestiuni de principiu care trebuie lămurite”, a punctat edilul.
Vicepreşedintele AEP, Zsombor Vajda, a susţinut că „imposibilitatea de a înfiinţa un BEM, face imposibilă şi desfăşurarea unui referendum în condiţii de legalitate”.
„Din punctul nostru de vedere ar trebui să existe o OUG sau un alt act normativ care să reglementeze aceste alegeri”, a susţinut el.
Liberalul Gabriel Andronache a punctat că orice text adoptat de Parlament, în Cameră decizională, operează sub prezumţia de constituţionalitate, până la proba contrarie.