Deputatul Dumitru Focșa trage un semnal de alarmă: Medicamentele ieftine dispar de pe piață

Publicat: 23 iul. 2024, 11:42, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Deputatul Dumitru Focșa trage un semnal de alarmă: Medicamentele ieftine dispar de pe piață

Deputatul Dumitru Viorel Focșa a adresat o întrebare ministrului sănătății, Alexandru Rafila, privind impactul deciziei Agenției Europene a Medicamentului de a interzice vânzarea unor medicamente ieftine, vitale pentru pacienți. Acesta acuză Ministerul Sănătății de ignorarea intereselor pacienților în favoarea intereselor financiare, calificând situația drept „un nou atentat la sănătatea românilor”.

Sistemul medical românesc în criză

În contextul unei critici severe la adresa stării actuale a sistemului medical românesc, Focșa a subliniat:

  • Lipsa investițiilor în noi facilități medicale;
  • Dispariția spitalelor regionale din cauza incompetenței;
  • Transformarea sistemului medical într-o loterie, unde pacienții se confruntă cu riscuri majore de infecții nosocomiale și corupție.

Medicamente ieftine vitale interzise

Decizia Agenției Europene a Medicamentului afectează sute de medicamente ieftine disponibile în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Printre acestea se numără:

  • Posaconazol Myla, un antifungic esențial;
  • Profast, un anestezic pentru intervenții chirurgicale;
  • Loperamid Dr.Max, Gerocilan și Erlotinib Mylan, acesta din urmă fiind crucial pentru pacienții cu neoplasm bronho-pulmonar.

Întrebări esențiale adresate Ministrului Sănătății

Deputatul Focșa a solicitat clarificări privind:

  1. Impactul eliminării medicamentelor ieftine și numărul pacienților afectați;
  2. Participarea unui reprezentant al României la decizia Agenției Europene a Medicamentului;
  3. Caracterul obligatoriu al deciziei Agenției Europene a Medicamentului;
  4. Posibilitatea Ministerului Sănătății de a contesta decizia;
  5. Măsuri compensatorii pentru pacienții afectați financiar de această decizie.

Deputatul Dumitru Viorel Focșa a subliniat importanța unei reacții rapide și eficiente din partea autorităților pentru a proteja pacienții români de consecințele acestei decizii controversate.

”Parlamentul României
Camera Deputaţilor
ÎNTREBARE
Către: Domnul Alexandru RAFILA, ministrul sănătății
Obiectul întrebării: Un nou atentat la sănătatea românilor – medicamentele ieftine dispar de pe piață
Domnule ministru,
După ce că sistemul medical românesc s-a transformat într-o loterie, unde românii au de ales, mai degrabă, între a arde de vii, infecții nosocomiale și corupție decât a se vindeca, după ce că investițiile în noi facilități medicale sunt reduse la minimum, după ce spitalele regionale au dispărut din cauza incompetenței de care dai dovadă, un nou atentat la sănătatea românilor este girat de ministerul pe care îl conduceți: medicamentele ieftine, care țin în viață, la propriu, probabil milioane de concetățeni, vor dispărea de pe piață în urma unor jocuri de culise în care interesul pacientului, care ar trebui să primeze, este total ignorat în favoarea intereselor financiare!
Sute de medicamente ieftine de pe piața Uniunii Europene, inclusiv din România, vor avea interdicție la vânzare, după o decizie controversată a Agenției Europene a Medicamentului, o hotărâre criminală, mai ales că unele dintre medicamentele interzise sunt vitale pentru bolnavi și nu au echivalent! Spre exemplu, de pe piața românească vor dispărea medicamente precum Posaconazol Myla, un antifungic împotriva mai multor tipuri de infecții, în condițiile în care medicamentul original costă în jur de 900 de lei, Profast, un anestezic pentru intervențiile chirurgicale, Loperamid Dr.Max, Gerocilan și Erlotinib Mylan, acesta din urmă fiind indicat ca tratament de primă linie la pacienţii cu neoplasm bronho-pulmonar.
Având în vedere cele expuse, domnule ministru, vă solicit să îmi precizați următoarele:
1. Care este impactul eliminării de pe piața românească a medicamentelor care au primit interdicție la vânzare, după decizia controversată a Agenției Europene a Medicamentului? Care este numărul pacienților afectați și cum vor supraviețui aceștia?
2. A participat un reprezentant al României la elaborarea deciziei de interdicție de vânzare emisă de Agenția Europeană a Medicamentului?
3. Decizia de interdicție emisă de Agenția Europeană a Medicamentului are caracter obligatoriu?
4. Este în măsură Ministerul Sănătății din România să conteste această decizie care, practic, pune în pericol viața pacienților?
5. Are în vedere instituția pe care o conduceți elaborarea unor măsuri compensatorii pentru pacienții care vor fi afectați financiar de această decizie a Agenției Europene a Medicamentului?
Vă mulțumesc,
Dumitru-Viorel FOCŞA,
deputat în circumscriptia electorala nr.14, Constanța”