La Spitalul Mavromati colcăie mizeria, corupţia şi nesimţirea, susține deputatul Emanuel Ungureanu
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate, aflat duminică la Spitalul Județean Mavromati Botoșani, spune că în această unitate medicală, aflată sub patronajul Consiliului Judeţean, ”colcăie mizeria, corupţia şi nesimţirea”.
„La Botoşani, sub patronajul Consiliului Judeţean, colcăie în spital mizeria, corupţia şi nesimţirea. Sunt încă vestiare de groază în acest spital pe care le-am arătat public, iar managera spitalului spune că nu ştia despre ele, cum nu ştia nici că doamna Director de Îngrijiri Coca Crâşmaru, arestată pentru şpagă, era în incompatibilitate pentru că deţinea şi funcţia de evaluator ANMCS. Pe modelul Rafila, această doamnă a fost ani de zile în excursii de lux, cu pretextul că învaţă cum să evalueze calitatea îngrijirii în sistemul sanitar românesc”, a declarat Ungureanu, potrivit unui comunicat al USR.
Deputatul Emanuel Ungureanu a fost la Botoşani să evalueze măsurile pe care le-a luat conducerea Spitalului Judeţean după moartea prin neglijenţă criminală a Alexandrei Ivanov.
”Etajul 5, unde a murit Alexandra, este în reabilitare, iar la etajul 4 unde sunt tratate pacientele pe secţia de Obstetrică-Ginecologie nu s-au montat butoane de panică pentru că ministrul PSD Alexandru Rafila a blocat finanţarea spitalelor prin ordonanţa austerităţii. La patul pacientelor s-au montat butoane care comunică cu soneria din camera asistentelor, dar fără sistem de monitorizare a timpilor de reacţie a personalului medico-sanitar”, se precizează în comunicatul USR.
În comunicat se mai precizează că Spitalul Județean de Urgență Botoșani se află în subordinea Consiliului județean Botoșani și, în ultimii 34 de ani, a fost condus de reprezentanți PSD PNL. Doi dintre aceștia au făcut închisoare: unul de la PSD și unul de la PNL.
Mită indexată în funcție de inflație
Săptămâna trecută, la Botoșani au avut loc percheziții și audieri într-un dosar de corupție și trafic de influență la Spitalul Județean Mavromati. Foști directori, medici, asistenți, funcționari sunt acuzați de DNA de implicare în luare de mită, trafic de influență și trucarea unor concursuri de angajare. Au fost reținute 11 persoane și patru au fost puse sub control judiciar. Cele 11 au fost prezentate instanței la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă. 10 din cei 11 inculpați au fost trimiși după gratii pentru 30 de zile.
Interceptările atașate la dosar dezvăluie mita pentru angajări, transferuri sau promovări, tarifele fiind indexate potrivit inflației sau evoluției pieții.
Astfel, în 2019, tariful pentru un post de asistent medical era de aproximativ de 8.000 de euro, pentru ca, în 2023, să jungă la 15.000 de euro. Și posturile de muncitor, brancardier sau îngrijitor erau ocupate pe bază de mită între 2.000 și 5.000 de euro.