Deratizare, dezinfecție și dezinsecție la Institutul Cantacuzino

Publicat: 27 mart. 2022, 10:15, de Otilia Caloian, în Orașul meu , ? cititori
Deratizare, dezinfecție și dezinsecție la Institutul Cantacuzino

Municipiul Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Direcţia de Sănătate Publică Publică Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie Bucureşti (ADIDDDB) urmează să încheie un protocol de colaborare instituţională, conform unui proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei.

Protocolul va viza domeniul salubrizării – activităţile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, pentru elaborarea de măsuri cu impact pozitiv în sănătatea publică.

Strategia de dezvoltare a serviciului de salubritate din cadrul ADIDDDB la nivelul Capitalei şi comunelor Chiajna şi Snagov a fost aprobată în 2018. Pe parcursul celor trei ani, au fost constatate nevoi specifice, în funcţie de zona tratată. În plus, odată cu apariţia pandemiei a reieşit necesitatea efectuării tratamentelor de dezinfecţie în mod regulat, se menţionează în protocol.

Totodată, în vederea eficientizării intervenţiilor, se doreşte crearea şi implementarea unui sistem de monitorizare în timp real a vectorilor de pe teren. Acest sistem de capcane va permite urmărirea gradului de infestare cu ţânţari sau şobolani.

„Pe baza unei formule de prognoză, atent stabilite, ce ia în considerare condiţiile specifice de mediu din zona urmărită, se poate ajusta nivelul intervenţiilor din teren în vederea obţinerii unei eficienţe sporite. Proiectul va demara cu un prototip care poate fi testat şi îmbunătăţit într-un număr restrâns de zone pilot, ulterior urmând a fi desfăşurat pe întreaga arie de acţiune cu efect imediat în creşterea confortului şi a gradului de sănătate a cetăţenilor. Modele de astfel de sisteme se găsesc implementate în Coreea de Sud, Danemarca sau Singapore. Astfel, în baza informaţiilor colectate timp de 3 ani, se constată că situaţia de fapt s-a modificat faţă de data elaborării şi adoptării strategiei, impunându-se actualizarea acesteia, cu consultarea autorităţilor/instituţiilor/entităţilor relevante din domeniu”, mai menţionează sursa citată.