Deschiderea noii maternități din Timișoara, amânată. Au fost identificate probleme la apa de la robinet
Deschiderea Maternității Bega din Timișoara, un proiect semnificativ fiind primul spital de stat construit de la zero în vestul României în ultimii 50 de ani, a fost amânată în mod neașteptat din cauza unei probleme la sursa de apă.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a descoperit prezența unor germeni în apa potabilă a noii unități, amânând internarea primelor paciente cu o săptămână, până pe 26 august 2024, pentru a permite repetarea testelor de laborator.
Ce se întâmplă la maternitatea din Timișoara
În urma unor analize microbiologice, DSP Timiș a raportat depășirea valorilor admise pentru unul dintre cei patru parametri testați, respectiv NTG (număr total de germeni). Această situație a impus repetarea probelor și verificarea conformității apei furnizate, pentru a asigura că aceasta respectă standardele de siguranță necesare într-o unitate medicală.
”Dintre cei 4 parametri microbiologi analizați (bacterii coliforme, enterococi, E Coli și NTG), doar unul are valori depășite față de valorile maxime admise de legislația în vigoare, și anume parametrul microbiologic NTG (număr total de germeni). Vineri vom avea mai multe amănunte”, au explicat reprezentanții DSP Timiș pentru Opinia Timișoarei.
Maternitatea Bega, parte a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, a fost ridicată în cadrul unui proiect transfrontalier cu Ungaria, menit să conecteze serviciile medicale din obstetrică, ginecologie și neonatologie dintre Timișoara și Szeged. Deși inaugurată oficial după patru ani de construcții, deschiderea efectivă pentru public a fost acum amânată pentru a asigura siguranța apei furnizate în unitate.
Investiția, în valoare totală de 20 de milioane de euro, a fost finanțată din fonduri europene, iar Consiliul Județean Timiș a contribuit cu o cofinanțare de 7,5 milioane de euro. Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a subliniat importanța acestei realizări, amintind și alte proiecte majore derulate în cadrul Spitalului Județean, inclusiv modernizarea Unității de Primiri Urgențe și construirea unei noi secții pentru mari arși.
Nica a subliniat că aceste inițiative fac parte dintr-un plan amplu de dezvoltare, care se va finaliza în următorii ani cu primul spital regional din țară, chiar dacă Timișoara nu a fost inclusă inițial în lista spitalelor regionale finanțate de UE.
Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a comparat finalizarea acestei maternități cu o naștere „la termen”, subliniind dificultățile întâmpinate pe parcursul proiectului, dar și satisfacția de a vedea acest obiectiv atins.
El a vorbit despre „crize, blocaje și tensiuni” care au fost depășite cu ajutorul unui număr mare de persoane implicate, adăugând că această realizare este o adevărată „moșire” a unui „copil minune” numit maternitate:
„Foarte important, maternitatea se naște la termen. Iată, slavă Domnului, reușim să atingem acest obiectiv. Să ne gândim că există prea multe exemple de obiective medicale complexe care nu s-au finalizat la timp… Această naștere despre care vorbim, nu a fost ușoară. Am avut momente de criză, blocaje, tensiuni, dar am reușit, cu ajutorul multor oameni care au fost implicați. Noi am spus că foarte mulți am „moșit” acest copil minune numit maternitate”
Noua maternitate, situată în campusul Spitalului Județean Timișoara, se întinde pe o suprafață de 5.434 de metri pătrați și are patru etaje, oferind 126 de paturi. Este dotată cu facilități moderne, incluzând o secție ATI, bloc operator, săli de naștere, compartimente pentru prematuri, fertilizare in vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, precum și spații pentru spitalizare de zi.
Această unitate modernă vine să înlocuiască vechea maternitate Bega, care a funcționat într-un imobil construit în anul 1920, aducând un suflu nou și mult așteptat în serviciile de sănătate din regiune.