Descoperire în medicină: ce ar putea detecta Parkinson înainte de apariția simptomelor

Publicat: 14 apr. 2025, 06:30, de Patrisia Brătan, în Sănătate , ? cititori
Descoperire în medicină: ce ar putea detecta Parkinson înainte de apariția simptomelor
sursa foto: Regina Maria

Specialiștii au dezvoltat un test de sânge simplu, capabil să detecteze boala Parkinson cu mult înainte de apariția simptomelor, conform unui studiu, relatează The Guardian. 

Boala Parkinson, depistată înainte de apariția simptomelor

Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă în care celulele nervoase din creier se pierd în timp. Aceasta duce la o reducere a dopaminei chimice, care joacă un rol important în controlul mișcării.

Noul test ar costa 80 de lire și analizează fragmente de material genetic cunoscute sub numele de ARN. Acesta se concentrează pe o secvență repetitivă de ARN care se acumulează la pacienții depistați cu Parkinson.

De asemenea, se analizează o scădere paralelă în ARN-ul mitocondrial, care se deteriorează pe măsură ce boala progresează. Mitocondriile există în interiorul celulelor și generează energie.

Specialiștii au transmis testul oferă un diagnostic precis și oferă speranțe pentru prevenirea bolii.

„Oferă un instrument de diagnostic extrem de precis, neinvaziv, rapid și accesibil, oferind speranțe pentru intervenții și tratamente timpurii care ar putea schimba cursul bolii”, explică cercetătorii.

Pe o scară în care un scor de 1 indică un test perfect, în timp ce 0,5 arată că testul nu este bun, testul a obținut un scor de aproape 0,90. Cele mai bune teste clinice folosite în prezent pe pacienții care prezintă semne timpurii ale bolii au obținut un scor de 0,73, potrivit studiului publicat în revista Nature Aging, citat de The Guardian.

Testul este asemănător celui care se efectua în cazurile Covid.

Cum se manifestă Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă ale cărei simptome se agravează în timp. Pentru a descrie evoluția bolii, medicii folosesc adesea o scală de stadializare, cea mai cunoscută fiind scala Hoehn și Yahr. Aceasta împarte boala Parkinson în cinci stadii, de la cel mai ușor la cel mai sever, relatează rețeaua medicală Regina Maria.

În primul stadiu, simptomele sunt ușoare, afectând doar o parte a corpului, în timp ce în al doilea stadiu este tot corpul afectat. În stadiul trei, boala se intensifică, iar mișcările devin necoordonate. În stadiul patru, mersul poate deveni imposibil fără ajutor, iar în ultimul stadiu simptomele sunt cele mai severe. Pacientul în acest caz este imobilizat la pat sau în scaun cu rotile.