Descoperire surprinzătoare: abstinența de la alcool crește riscul de boli grave

Publicat: 15 sept. 2024, 06:19, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Descoperire surprinzătoare: abstinența de la alcool crește riscul de boli  grave
Foto: huffingtonpost.com

Un studiu coordonat de Universitatea New South Wales din Australia, publicat în revista Addiction, a relevat o concluzie cu totul ieșită din comun: abstinența de la alcool crește riscul de demență senilă.

Demența senilă este, de fapt, un set de afecțiuni cu simptome caracterizate prin diminuarea cogniției, memoriei, atenției, comunicării, raționamentului și a percepției vizuale, potrivit News Medical.  Afectează în general vârstnicii și pacienții geriatrici.  Acest sindrom afectează calitatea vieții pacientului și impune restricți fizice, psihologice, sociale și economice severe.

Demența poate fi prevenită în proporție de 40% prin modificarea celor 12 factori cheie de risc. Prevalența globală a demenței a crescut în ultimele două decenii, numărul pacienților cu demență fiind estimat că va ajunge la 152 de milioane până în 2050.

Deși încă nu există tratamente eficiente pentru demență, s-a demonstrat că anumite comportamente cresc riscul deapariție a bolii.

De fapt, conform Comisiei Lancet pentru Prevenirea, Intervenția și Îngrijirea Demenței din 2020, până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau amânate dacă s-ar evita 12 factori de risc diferiți.

Consumul excesiv de alcool la mijlocul vieții, de exemplu, poate provoca efecte neurotoxice semnificative asupra creierului. În comparație cu alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, consumul dăunător de alcool este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru dezvoltarea demenței. Noua cercetare a analizat 15 analize epidemiologice, printr-o colaborare internațională. Au fost excluse din studiu persoanele care aveau un diagnostic de demență la momentul inițial. Studiul a inclus persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care proveneau, în majoritate, din țări cu venituri mari, dar și din unele cu venituri medii și mici, precum Brazilia și Congo.

Eșantionul a cuprins 24.478 de persoane de peste 60 de ani, cu o vârstă medie de 71,8 ani la momentul inițial. Dintre aceștia, 58,3% erau femei și 54,2% erau băutori. Surprinzător, studiul a constatat că riscul de demență a fost mai mare în rândul persoanelor care s-au abținut total de la alcool decât al celor care au băut ocazional, ușor până la moderat și moderat până la intens.

Consumul moderat de alcool, adică un consum de până la 40 grame pe zi, a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență în comparație cu abstinența de alcool pe viață, atât la bărbați, cât și la femei.