Descoperiri arheologice remarcabile în zona Sfântului Gheorghe: Artefacte dacice și peisaje fascinante
O echipă de specialiști de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a realizat descoperiri semnificative în cadrul cercetărilor arheologice din zona nord-estică a municipiului, conform Agerpres.
În ultimii ani, în urma unor lucrări de infrastructură și proiecte edilitare, arheologii au descoperit o serie de artefacte datând din perioada dacică, care oferă o imagine fascinantă asupra vieții de acum mai bine de două milenii.
Printre cele mai importante descoperiri se numără vase ceramice, întregi sau fragmentate, care au fost însoțite de urme ale unor activități încă puțin înțelese de specialiști. Aceste obiecte au fost depuse cu grijă în gropi cilindrice sau saciforme, cu gura mai îngustă și baza lărgită, un detaliu ce reflectă complexitatea ritualurilor dacice. De asemenea, în cadrul acestor gropi au fost găsite și schelete umane, inclusiv al unui copil, dar și al unor animale, precum purcei și un cal.
„În partea de nord a municipiului Sfântu Gheorghe, adiacent cursului râului Olt, arheologii au realizat cercetări ce au condus la descoperiri de obiecte și peisaje arheologice remarcabile, reprezentative pentru mai multe perioade din preistorie și până în perioada medievală”, precizează conducerea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. Între aceste descoperiri, vasele ceramice din perioada dacică sunt cele mai semnificative, fiind adesea însoțite de alte artefacte care sugerează posibile practici ritualice ale dacilor.
Situl arheologic cunoscut sub numele de Bedehaza, situat pe malul stâng al râului Olt, în apropierea podului de cale ferată dintre Ghidfalău și Sfântu Gheorghe, este un loc cu o istorie fascinantă. Descoperit în 1912, Bedehaza a fost cercetat de-a lungul decadelor, iar în săpăturile realizate între 1912 și 1914, au fost identificate 38 de gropi cu depozite dacice. Săpăturile din anii 1949-1950 au adus noi descoperiri, majoritatea datând din perioada dacică, dar și din alte epoci, precum neoliticul, bronzul, perioada post-romană și medievală.
Zona a beneficiat și de un proiect de cercetare arheologică preventivă realizat de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, în contextul construirii noii șosele ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe, inaugurată recent. Cu această ocazie, au fost descoperite numeroase gropi cu depuneri de vase din perioadele dacică și medievală, consolidând importanța acestei zone ca sit arheologic.
În plus, cercetările din 2023 și 2024, realizate cu prilejul regularizării pârâului Arcuș, au relevat faptul că tipul de gropi cu depuneri din perioada dacică se regăsește și pe partea stângă a râului Olt. Acest sector a fost definit ca un sit nou, iar cercetările ulterioare ar putea lărgi aria sitului arheologic Bedehaza, inclusiv în zona Sepsi Arena, unde pot fi găsite noi dovezi ale prezenței dacice.
Descoperirile recente sunt completate de un tezaur monetar important, descoperit în 1985, care conține 208 drahme bătute la Dyrrachium, 3 tetradrahme thasiene și 50 de denari romani republicani. Cel mai recent dintre acestea datează din anul 63 î.Hr., iar cercetătorii sugerează că tezaurul ar fi fost îngropat la scurt timp după această dată.
Echipa de cercetători care a contribuit la aceste descoperiri arheologice din zona nord-estică a Sfântului Gheorghe este formată din Dan Ștefan, Puskas Jozsef, Bordi Zsigmond Lorand, Paula Mazăre, Dan Buzea, Iuliana Bartok și Maria-Magdalena Ștefan. Acești specialiști continuă să exploreze și să dezvăluie misterele unui trecut îndepărtat, aducând în prim-plan o perioadă fascinantă din istoria regiunii.