Descoperiri șocante în Munții Apuseni. Marile bogății, ascunse într-un loc straniu
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-44.png)
Vânătoare de bogății ascunse în Valea Leucii din Munții Apuseni, acolo unde se caută metalele viitorului, nichel și cobalt. Resursele naturale valoroase au fost ignorate de regimul comunist în deceniile în care în aceeași regiune izolată funcționau marile mine de uraniu.
Mările bogății din Munții Apuseni
Valea Leucii din Munții Bihorului a păstrat rămășițele fostelor mine de uraniu care au împânzit ținutul izolat al Apusenilor începând din anii ‘50. Exploatările miniere au fost închise, iar în urma lor au rămas halde de steril, galerii abandonate și un „cimitir de vagonete”. Acestea au devenit atracții pentru pasionații de drumeții montane.
Cascada Dibarț și cătunul Bâlc sunt alte două locuri care pot fi vizitate în zona Munților Apuseni. În trecut, aici era o veche așezare de mineri, acum totul fiind pustiu.
În împrejurime, ercetările geologice indică prezența unor resurse valoroase de cobalt și nichel. Metalele ar fi foarte importante pentru industria viitorului, readucând Valea Leucii în vizorul turiștilor.
Vezi și: Cercetătorii NASA au găsit un lucru neobișnuit pe o altă planetă. Nu au idee de unde provine
Despre minele din Apuseni
Începând cu 1990, majoritatea minelor din munți au început, treptat să se închidă. Numeroase exploatări funcționau artificial, cu costuri ridicate și pierderi care nu mai puteau fi susținute de statul român.
Numărul angajaților a scăzut, iar tehnologia și resursele folosite în comunism își arătau tot mai accentuat limitele și lipsurile.
Minele de aur, argint, minereuri complexe, uraniu și alte metale prețioase și rare au fost închise până la mijlocul anilor 2000. În prezent, puține exploatări sunt funcționale.
În jurul vechilor mine din Apuseni, numeroase localități au fost afectate de declinul economic, de scăderea și de îmbătrânirea populației. Mai mult, unii localnici au rămas pradă nostalgiei trecutului minier.
După închiderea minelor din Munții Apuseni, ținutul bogat în resurse naturale a continuat să fie cercetat în căutarea zăcămintelor valoroase, iar în mai multe zone, ca Rovina, Certej și Roșia Montană au fost conturate noi perimetre miniere, bogate în aur, argint și cupru.