Deși ministrul Mediului crede că centralele de apartament nu sunt bune, soluțiile de înlocuire sunt puține
Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat duminică că nu crede că drumul pe care s-a pornit acum 15-20 de ani, de a avea pentru fiecare apartament câte o centrală, este bun, precizând că soluţia nu este instituirea unei taxe, ci de un nou concept de încălzire rezidenţială, care să se aplice la blocurile noi.
Ministrul a vorbit despre metodele de reducere a poluării generate de centralele de apartament.
„Nu neapărat la o taxă, dar în fiecare oraş mare este nevoie de un nou concept de încălzire rezidenţială. Cel puţin la blocurile noi trebuie să avem centrale comune termice care să asigure încălzire pentru mai multe apartamente sau pentru un bloc întreg”, a afirmat Tanzos Barna.
În opinia sa, soluţia centralelor termice pentru fiecare apartament nu a fost una bună. „Nu cred că drumul pe care s-a pornit acum 15-20 de ani, de a avea pentru fiecare apartament câte o centrală, este bun”, a conchis ministrul.
Există alte soluții?
Evident, dar asta ar presupune viziune și bani din partea autorităților. Barna Tanczos poate spune orice, dar românii, după mulți ani de trăit în frig vor să decidă temperatura în care trăiesc. Chiar dacă unii spun că dacă ar trăi cu ceva economie de căldură ar păstra mai mulți bani.
„Preţul electricităţii şi al gazelor este în creştere, astfel că oamenii trebuie să-şi eficientizeze consumul pentru scăderea facturii, iar o reducere a temperaturii în casă iarna de la 23 la 21 de grade ar însemna o economie de 15%”, a declarat, vineri, directorul general al Engie România, Eric Stab.
De asemenea, pentru blocurile noi, din ansamblurile rezidențiale se pot monta centrale de scară, de bloc sau de cvartal, mai puțin poluante, dar costisitoare. În cazul blocurilor vechi, însă, în afară de sistemul centralizat sau a centralelor termice individuale, nu prea există soluții care să asigure și apă caldă și căldură.
Taxă pe centralele de apartament?
Cert e că există o opinie a multor analiști că în 5 ani va fi introdusă o taxă pe centralele de apartament.
„Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament”, spunea acum ceva timp Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost partener la casa de consultanță Deloitte.
Declarația vine în contextul faptului că noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă, care ar urma să fie adoptată la jumătatea acestei veri descurajează puternic folosirea gazelor pentru încălzire, pe viitor, cel puțin potrivit unor propuneri care se află pe masa Comisiei Europene.