Deși producția a scăzut, consumul de cartofi a crescut

Publicat: 29 dec. 2024, 19:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Deși producția a scăzut, consumul de cartofi a crescut
Foto: littleyellowwheelbarrow.com

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), consumul de cartofi în România a crescut, deși producția internă a fost în scădere.

INS a transmis că românii au consumat în anul 2023 nu mai puțin de 2,461 milioane tone de cartofi. Cifra este cu 57.000 de tone mai mare decât cea din anul precedent, 2022.

Din întreaga cantitate, aproape 80% (mai exact,79,4%), adică 1, 953 milioane tone, au fost folosite pentru consumul uman. 318.000 tone, respectiv 12,9%, au fost folosite pentru sămânță. Cantitatea a fost cu 0,5% mai mică decât în anul de dinainte.

Doar 74.000 de tone de cartofi au fost folosite pentru furaje, iar alte 21.000 de tone au fost prelucrate în industrie.

În paralel cu creșterea consumului s-a înregistrat o scădere însemnată a producției. Astfel, în 2023 s-au recoltat doar 1,83 milioane tone și s-au importat 643.000 de tone. În stocuri a existat o rezervă de 5,375 milioane tone, astfel încât totalul disponibil a fost de 7,2 milioane tone, cu 663.000 de tone mai mic decât în 2022, a mai comunicat INS.

Cartoful este al doilea cel mai consumat produs agricol din România, fiind considerat „a doua pâine” a românilor. Este cultivat în România de aproximativ 200 de ani și se prepară într-o multitudine de feluri. Este cea mai uzitată garnitură din bucătăria românească, dar este adesea consumat ca fel principal, fără a mai fi însoțit și de alte preparate.