Destinație de weekend: Horezu
Horezu, venind dinspre București, prin Râmnicu Vâlcea, este o destinație obligatorie. Urmând linia de centură a reședinței de județ vâlcene, urmărind indicatorul spre Târgu Jiu, ajungi la drumul mare care duce la Horezu.
Aici împletești experiența spirituală a mănăstirilor cu pasiunea pentru olărit și înțelegi de ce Horezu face parte din Patrimoniul Universal UNESCO.
Orașul Horezu, reper de cultură și civilizație, se înscrie ca unul dintre punctele turistice importante din România. Este atestat în documentul dat la Râmnic la 5 septembrie 1487 de către voievodul Vlad Călugarul. Satul este apoi donat de Constantin Brâncoveanu Mânăstirii Hurezi.
Așezarea se dezvoltă ceva mai mult după anul 1780, când devine cunoscută sub numele „Târgul Horezu”, dată de la care devine centru de plasă, apoi reședință de raion. Prima școală a luat ființă în 1832. Odată cu noua împărțire administrativ-teritorială din 1968, localitatea este declarată oraș și de atunci cunoaște o rapidă ascensiune pe treptele urbanizării.
Listă de bifat măcar o dată în viață
Culele din Măldărești
Culele sunt atracții turistice aflate la 3 km de Horezu, clădiri istorice reprezentative pentru regiunea Olteniei. Au fost construite în secolul al XVIII-lea și se caracterizează prin arhitectura lor tradițională, cu elemente ornamentale specifice perioadei. Culele erau clădiri fortificate cu rol defensiv, care adăposteau proprietarii locali și familiile lor în timpul războaielor și conflictelor locale scrie valceaturistică.ro
Trovanții din Costești, „pietrele vii”
O altă atracție turistică este Muzeul Trovanților, un muzeu unic, aflat la 7 km de Horezu, care are scopul de a prezenta, proteja și de a conserva pietre cu caracteristici speciale, numite trovanți. Vizitatorii pot vedea și înțelege cum au fost formați trovanții. O experiență educativă pentru toate vârstele. Intrarea este liberă.
Vârful lui Roman din zona Horezu
Zonă montană deosebită situată la 19 km de Horezu, pășune alpină și important obiectiv turistic, punct de pornire către numeroase trasee turistice pe munții din zonă. Acces dificil iarna – se recomandă autoturisme 4×4 și lanțuri pentru zăpadă.
Parc de aventură la Vaideeni
La Vaideeni, veți descoperi un parc de aventură pentru copii şi adulţi, administrat de complexul turistic al Pensiunii Cerna. Parcul de aventură Cerna este un loc de agrement inedit în România, fiind realizat ca urmare a organizării, în acest loc, a Festivalului Naţional de Sculptură cu Drujba.
Parcul de aventură Cerna este deschis zilnic, în intervalul orar 1000 – 2000.
Cocoșul de Hurez
Cocoșul de Hurez – eveniment tradițional și târg de olărit în Horezu, care are loc în fiecare an la sfârșitul primei săptămâni a lunii iunie. Târgul ceramicii populare românești – obiectiv turistic din Horezu îndrăgit de iubitorii de tradiții cu specific românesc.
Satul Olari din Horezu
Pe strada Olari din Horezu se găsesc puținii artiști ceramiști care încă știu să folosească roata de olărit. Aici veți găsi vestita ceramică de Horezu.
Despre farmecul ceramicii de Horezu înscrise în Patrimoniul Unesco, scrie și Historia, după un documentar Mediafax.
Crăciunul, la el acasă în Horezu
Mănăstirea Hurezi
Mănăstirea Hurezi este un monument de arhitectură din România inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Obiectiv turistic religios, mănăstirea din Horezu a fost construită între anii 1690 – 1693 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești (1688 – 1714).
Mănăstirea Bistrița
Mănăstirea este situată în satul Bistriţa, Costeşti, la 12 km de Horezu și este o ctitorie a boierilor Craioveşti, datând din jurul anului 1490. Este vestită prin faptul că aici s-a înfiinţat prima tiparniţă din Ţara Românească, unde s-a tipărit de către călugărul Macarie, în 1508, Liturghierul (în slavonă).
Mănăstirea Arnota
Mănăstirea este considerată o bijuterie a Ortodoxiei românești, străjuind masivul Arnota la altitudinea de 840 m, pe raza comunei Costești, la 17 km de Horezu. Mănăstirea păstrează între zidurile sale mormântul lui Matei Basarab Vodă.