Detectarea bolii Alzheimer printr-un simplu test de sânge

Publicat: 29 iul. 2024, 21:47, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Detectarea bolii Alzheimer printr-un simplu test de sânge
test de sânge boala Alzheimer declin cognitiv

Un simplu test de sânge face posibilă detectarea bolii Alzheimer cu mai multă precizie decât evaluarea unui medic, transmite un studiu suedez publicat duminică, 28 iulie a.c.,  în revista JAMA.

Această metodă este considerată o performanță în cercetarea bolii Alzheimer, care ar putea facilita considerabil diagnosticarea, făcând-o mai puțin costisitoare și mai accesibilă.

Rezultatele au fost prezentate duminică, 28 iulie a.c., la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer de la Philadelphia.

Potrivit studiului, rata de acuratețe pentru depistarea bolii este de 90% pentru testul de sânge, față de 73% pentru metodele utilizate în mod curent de medici.

Testul de sânge face posibilă detectarea acumulării proteinei tau în neuroni (una dintre caracteristicile bolii). O metodă „considerată pur și simplu imposibilă nu cu mult timp în urmă”, a declarat pentru New York Times dr. Jason Karlawish, co-director al Penn Memory Center de la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în această cercetare.

Metodele actuale, costisitoare sau imprecise

În prezent, boala Alzheimer este detectată prin evaluări clinice ale deficiențelor de memorie și cognitive, precum și prin interviuri cu membrii familiei și îngrijitori ai pacienților. Sunt metode dificile, întrucât această boală poate fi greu de distins de alte demențe sau afecțiuni fizice care conduc la tulburări cognitive similare.

Acest lucru este demonstrat de studiul suedez, în care doar 61% dintre medicii generalişti care foloseau aceste metode corect au descoperit boala Alzheimer la cei 1.213 pacienţi testaţi, care sufereau de tulburări de memorie.

Mijloacele cantitative semnalează acumularea proteinei Tau în neuroni. Dar metodele actuale, în special scanările PET (tomografie cu emisie de pozitroni) sau puncțiile lombare sunt „costisitoare și nu 100% fiabile”, precizează asociația Alzheimer din Franța.

Rezultatul studiului ar putea duce treptat la schimbări în privința depistării bolilor neurodegenerative, care afectează 32 de milioane de persoane din întreaga lume.

”Nu este suficient”

Chiar dacă metoda testului este eficientă, totuși nu este suficientă pentru a se pune un diagnostic, avertizează experții medicali, care recomandă teste preliminare de evaluare a abilităților de memorie și gândire, precum și confirmarea prin PET sau puncție lombară. „Pacienții trebuie să continue să primească îngrijirea standard actuală, fie că este îngrijire specializată sau îngrijire primară”,a subliniat pentru CNN  Oskar Hansson, coautor al studiului .

De asemenea, medicul a avertizat: aceste analize de sânge ar trebui folosite doar în cazul persoanelor care prezintă simptome de declin cognitiv. Pentru că, dacă boala Alzheimer se poate dezvolta cu până la 20 de ani înainte de posibila apariție a simptomelor, un diagnostic foarte precoce, fără posibilitatea de tratament, ar prezenta riscuri semnificative de „anxietate și alte reacții psihologice”, afirmă el.

Apariția simptomelor poate fi întârziată printr-un stil de viață sănătos, inclusiv „un nivel ridicat de stimulare a creierului”, „activitate fizică” și „controlul factorilor de risc cardiovascular”: hipertensiune arterială, diabet și fumat.