Detectarea mai rapidă a cancerului pancreatic cu ajutorul inteligenței artificiale
Folosirea inteligenței artificiale (IA) pentru diagnosticarea cancerului ar permite detectarea cancerului pancreasului cu până la trei ani mai devreme, notează Top Sante.
Cancerul pancreasului este numit și ucigașul tăcut, deoarece evoluează fără simptome până în stadiul avansat, când este foarte dificil să fie ținut sub control.
Un nou studiu, efectuat la Universitatea de medicină Harvard (SUA) și Universitatea din Copenhaga, arată că folosirea inteligenței artificiale pentru detectarea acestui tip de cancer ar permite diagnosticarea cancerului pancreatic cu trei ani mai devreme, față de prezent. Asta înseamnă că poate fi diagnosticat într-un stadiu mai puțin avansat.
Pentru acest studiu, cercetătorii au aplicat metode IA la datele clinice de la 6 milioane de pacienți (dintre care 24.000 de cazuri de cancer al pancreasului) din Danemarca și 3 milioane de pacienți (dintre care 3.900 de cazuri de cancer al pancreasului) din SUA.
Am conceput metoda de IA pentru a prezice dacă este susceptibilă apariția cancerului și pentru a furniza o evaluare a riscurilor pe termen mai mult sau mai puțin lung, au precizat cercetătorii.
Modelele pentru acest studiu sunt concepute pentru a raporta scoruri de risc pentru apariția cancerului de pancreas în 3, 6, 12, 36 și 60 de luni după data de evaluare a riscurilor, au mai adăugat aceștia.
Scădere în greutate, hiperglicemie, diabet
Scăderea bruscă în greutate, hiperglicemia și diabetul sunt factori de risc pentru acest tip de cancer, despre care, până acum, cercetătorii nu știau în ce stadiu al bolii apar.
Un studiu recent al Universității Surrey (Marea Britanie) arată că focalizarea atenției pe acești factori ar permite diagnosticarea cancerului de pancreas mai devreme, uneori cu până la trei ani înainte de apariția bolii.
Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au ales 8.777 de pacienți diagnosticați cu cancer pancreatic și 34.979 martori. Rezultatele acestui studiu, publicat în Plus One, arată că ”schimbările statistice semnificative în controlul greutății și al glicemiei au început, în medie, cu 2 – 3 ani înainte de diagnosticul de cancer pancreatic. Sunt informații esențiale, care ar putea fi folosite pentru detectarea mai devreme ca în prezent a acestui tip de cancer.
În momentul diagnosticului, indicele de masă corporală al persoanelor afectate de cancer pancreatic era inferior cu aproape trei unități, comparativ cu cel al persoanelor care nu aveau cancer.
Rezultatele studiului arată că scăderea în greutate apare cu 2 ani înainte ca pacienții să primească diagnosticul de cancer pancreatic.
În privința nivelului ridicat al glucozei, ei l-au descoperit chiar mai devreme, cu 3 ani înainte de diagnostic. Ei au mai descoperit că creșterea glicemiei la persoane non-diabetice este asociată cu un risc mai ridicat de cancer al pancreasului, față de persoanele cu diabet.