Deținerea de aur este o practică obișnuită, în rândul investitorilor profesioniști nord-americani

Publicat: 28 iun. 2024, 17:12, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Deținerea de aur este o practică obișnuită, în rândul investitorilor profesioniști nord-americani

Un sondaj publicat vineri, de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că deținerea de aur este o obișnuintă în randul investitorilor profesioniști nord-americani, iar multe dintre beneficiile metalului prețios sunt recunoscute pe scară largă.

Sondajul a fost realizat asupra unui număr de 525 de investitori profesioniști din America de Nord, care sunt de părere că deținerea de aur este o practică curentă, iar multe dintre beneficiile sale de investiții sunt recunoscute pe scară extinsă.

Aurul a ieșit rar, ca activ, de pe prima pagină a investitorilor, în ultimele luni, depășind majoritatea celorlalte active globale și a atins în mod repetat niveluri record. Conform cercetărilor noastre, investitorii profesioniști nord-americani culeg acum roadele, arată studiul, eleborat de Louise Street – Senior Markets Analyst.

,,Am comandat recent un sondaj asupra a 525 de investitori profesioniști nord-americani – un amestec de instituții mari, consultanți și consilieri financiari – ale cărui rezultate au confirmat o tendință de creștere a deținerii de aur în rândul acestui public. 85 la sută au raportat o alocare pentru un anumit tip de investiții în aur, în creștere de la 69 la sută, în 2018 și 76 la sută, în 2019, iar valoarea nominală a acestor investiții arată un procent surprinzător de mare. Și aprofundarea datelor arată că puțin peste un sfert dintre respondenți dețin doar alocări de aur foarte mici ( sub 1 la sută AUM). Dar a fost deosebit de interesant de observat, că mai mult de jumătate dețineau cel puțin 1 la sută din AUM în aur, iar 24 la sută aveau o alocare de 3 la sută, sau mai mult”, arată Louise Street.

Acești investitori au percepții cu privire la aur care ne sunt familiare, și confirmă că atributele de bază ale aurului sunt, în general, bine recunoscute.

Majoritatea respondenților consideră aurul ca fiind un excelent diversificator de portofoliu și acoperire împotriva inflației și sunt de acord că reduce riscul de portofoliu.

Printre cele mai convingătoare motive care i-ar putea încuraja pe respondenți să investească în aur sau să crească alocările pentru aur au fost istoricul său în diversificarea portofoliului și rolul său de acoperire dovedită împotriva deprecierii dolarului și a creșterii inflației.

În timp ce majoritatea acestor investitori par să dețină aur pentru protecția portofoliului lor, ei par să fie mai puțin conștienți de performanța impresionantă pe termen lung.

60 la sută dintre respondenți cred că aurul tinde să ofere profituri pe termen lung mai mici, în comparație cu alte clase de active.

Acest lucru, în ciuda faptului că activele pe aur au depășit acțiunile americane, în ultimii 25 de ani, cu randamentul său mediu anual de 8 la sută.

Performanța sclipitoare, recentă, a aurului va fi un avantaj neașteptat pentru astfel de investitori, deși poate mai puțin o surpriză pentru cei 21 lasută care sunt de acord că aurul generează randamente comparative pe termen lung „excelente”.

Profilul de lichiditate al aurului este, de asemenea, mai puțin recunoscut, de  mai puțin de jumătate din eșantionul intervievat, care este de acord că aurul este un activ mai puțin lichid.

În mod deloc surprinzător, această opinie este mai puternică în rândul non-proprierilor: aproape un sfert dintre respondenții fără dețineri de aur au citat lichiditatea ca o barieră în calea investiției în aur.

Și doar un sfert dintre neproprietari au spus că văd aurul ca pe un activ lichid, comparativ cu 52 la sută dintre cei care îl dețin. Dacă acest grup poate fi conștient de profilul aurului ca activ foarte lichid, ar putea fi încurajați să investească și să beneficieze de performanța sa de invidiat.

Rolul aurului ca „diversificator dovedit, în special în perioadele de turbulențe financiare și incertitudine economică” a fost cel mai frecvent invocat motiv pentru creșterea alocărilor de aur – 46 la sută din eșantion l-au ales ca una dintre principalele trei motivații ale lor.

Aceștia au enumerat incertitudinea economică, tensiunea geopolitică și evaluările vertiginoase ale acțiunilor, elemente care ar putea explica de ce majoritatea investitorilor nord-americani intenționează să-și mențină sau să-și mărească alocările de aur.

Peste un sfert dintre respondenți au declarat că intenționează să-și mărească alocațiile în următoarele 12 până la 18 luni – mai mult decât dublu, față de numărul celor care au spus că intenționează să le reducă

Deloc surprinzător, respondenții care au în prezent alocări de aur, au opinii diferite față de cei care nu au.

Instituțiile care nu dețin aur sunt mai susceptibile să spună că una dintre primele trei bariere ale lor în calea investițiilor este că „alte instituții mari nu investesc în aur”.

Aceasta este în mod clar o concepție greșită: sondajul nostru arată că 79 la sută dintre proprietarii de active și consultanții din America de Nord au o poziție de investiții pe aur. Dacă datele noastre pot spulbera un astfel de mit, ar putea ajuta acești investitori să depășească această barieră în calea investițiilor și să încurajeze o mai mare participare la piata aurului, subliniază Louise Street – Senior Markets Analyst.

La nivel agregat, investitorii nord-americani par să își crească alocările pentru aur în anul 2025.

Am semnalat recent că aurul este sub deținut istoric în SUA, semnalând potențialul de marjă și susținând o perspectivă pozitivă pentru deținerea de aur, relevă sondajul.