Deținuții care muncesc au adus Penitenciarului Arad venituri de aproape șapte milioane de lei
Deţinuţii din Penitenciarul Arad care au muncit în cursul anului 2021 pentru diverse firme au adus instituţiei un venit de 6.659.591 lei, similar cu cel anterior pandemiei, chiar dacă au lucrat direct din detenţie şi nu în puncte exterioare.
În bilanţul pe 2021 al Penitenciarului Arad se arată că instituţia „s-a situat pe primul loc în întreg sistemul penitenciar românesc, din punctul de vedere al folosirii deţinuţilor la muncă, respectiv al veniturilor obţinute, cu toate restricţiile impuse de pandemie”.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Ionel Iovescu, a declarat că din efectivul mediu de 1.337 de persoane private de libertate, 189 au fost folosite la „activităţi productive în regim de prestări servicii”, informează Agerpres.
În pandemie, deținuții au muncit din penitenciar
Din cauza pandemiei de COVID-19, deţinuţii nu au mai ieşit din penitenciar pentru a lucra pe şantiere, în ateliere sau fabrici, activitatea lor având loc în detenţie. Ei au lucrat pentru diverse societăţi comerciale, mai ales fabrici din domeniul automotive.=
Anul trecut, venitul brut lunar care putea fi obţinut de o persoană privată de libertate a fost de 2.632 de lei, impozabil 10%, din care 40% a revenit efectiv deţinutului, respectiv o indemnizaţie lunară de 947 lei. Diferenţa de 60% a revenit administraţiei penitenciarului.
Cum sunt utilizați banii munciți de către deținuți
„Persoana condamnată poate folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din veniturile încasate pentru munca prestată, iar 10% se consemnează pe numele său la Trezoreria Statului, suma urmând să fie încasată în momentul punerii în libertate”, a precizat Iovescu.
Banii care revin penitenciarului sunt utilizaţi, între altele, pentru plata parţială a cheltuielilor cu utilităţile, pentru hrana sau medicamentele deţinuţilor, dar şi pentru investiţii, cum ar fi autovehicule.
În 2021, totalul bugetului Penitenciarului Arad a fost de 58.489.870 lei, din care 51.109.870 lei au fost subvenţii de la stat, iar 7.380.000 lei au fost veniturile proprii (prestări servicii şi alte venituri).
În prezent, Penitenciarul Arad are în custodie 1.307 persoane private de libertate.