Terapie cu câini pentru deținuții din penitenciare
Zeci de cățeluși au intrat în penitenciarele din România pentru a-i ajuta pe deținuții din spatele gratiilor. Micuțele patrupede vor fi alături de cei condamnați pentru a le trata problemele psihice sau depărtarea de cei dragi.
Gardienii spun că terapia cu animale dă roade și că mulți dintre deținuți nu mai sunt deprimați. Planul a fost pus la punct prin programul Romanian Prison Dog, care își propune reabilitarea deținuților prin interacțiuni pozitive repetate cu câinii.
Cele mai multe exerciții se concentrează pe dezvoltarea relației de încredere între om și patruped, dar și pe dezvoltarea încrederii între oamenii implicați în program.
Astfel, speră inițiatorii, persoanele lipsite de libertate vor fi pregătite să lucreze cu câinii și după eliberare, mulți dintre acești oameni neavând posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă din cauza cazierului.
Proiectul a luat naștere în 2016, fiind dezvoltat de Clubul Câinilor Utilitari în parteneriat cu Pet Stuff și Penitenciarul Jilava, iar de doi ani li s-a alăturat și Asociația Big Hearts Society.
„Roa este cel mai nou membru al echipei, este o cățelușă salvată și ea, a avut un accident și acum ne-am hotărât să o adoptăm noi, în speranța că va deveni un membru al proiectului și va deveni un câine de terapie”, a explicat Cristian Cristea, veterinar al cabinetului Pet Suff.
Cățeii erau socializați și își găseau adoptatori iar deținuții începeau să devină mai empatici, era și pentru ei o terapie asistată de animale.
„Avem deținuți care inițial nu au pus mâna pe câine și la sfârșit erau cu câinele în brațe”, a explicat veterinarul la „Eroul Zilei”.