Dezastru ANPC: Pierde pe bandă rulantă procesele cu băncile

Publicat: 09 iul. 2024, 07:19, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Dezastru ANPC: Pierde pe bandă rulantă procesele cu băncile

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pierdut apelul în procesul cu First Bank, aceasta fiind prima decizie definitivă din cele 19 dosare care vizează amenzile acordate băncilor pentru că ar fi înșelat clienții prin calcularea ratelor în anuități. Pe fond a mai venit o decizie împotriva ANPC, în contestația depusă de Intesa SanPaolo, care a dus numărul dosarelor pierdute în acest stadiu procesual la 7, relevă datele analizate de Profit.ro.

Anul trecut, fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, a acuzat voalat băncile de cămătărie, dar a refuzat să răspundă la întrebarea Profit.ro despre cine va răspunde dacă se va dovedi că ANPC a creat așteptări mari în rândul consumatorilor că ratele la credite vor scădea ca urmare a acestui litigiu. Constantinescu a demisionat de la conducerea ANPC pentru a candida la Primăria Constanța, din partea PSD, însă a pierdut. Acesta și-a reluat atribuțiile de comisar-șef adjunct al Comisariatului Județean de Protecție a Consumatorilor Constanța. Postul de președinte ANPC este în continuare vacant.

Acum, Tribunalul București a respins ca nefondat apelul principal depus de ANPC la decizia Judecătoriei Sectorului 1 din București. Instanța de fond admisese plângerea First Bank împotriva sancțiunii date de ANPC în mai 2023. Autoritatea amendase First Bank și alte 18 bănci (cele mai mari după active) pentru că ar fi utilizat practici comerciale incorecte/înșelătoare prin faptul că au oferit credite consumatorilor cu amortizarea în rate egale (anuități).

ANPC susține că un consumator mediu informat nu avea cum să înțeleagă graficul de rambursare emis de bănci și atașat la contract, acesta fiind format „preponderent din cifre”. Prin faptul că n-a fost informat complet și a fost indus în eroare, consumatorul a luat o decizie pe care în mod normal nu ar fi luat-o, este de părere ANPC.

Deciziile de până acum în aceste dosare au fost în favoarea băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank, Raiffeisen Bank și, mai recent, Intesa SanPaolo Bank). Într-un dosar, un judecător a respins plângerea. Instanțele au considerat că graficul de rambursare are „un conținut clar și inteligibil” și că un consumator mediu are capacitatea de a citi sumele trecute în tabel și de a înțelege că „că în primii ani ai creditului o mare parte din cuantumul ratei va fi imputată asupra dobânzii, urmând ca acest lucru să se inverseze spre finalul perioadei de contractare”.

Instanța a mai arătat că metoda de rambursare prin anuități este prevăzută expres în lege (OUG 50/2010), alături de cea prin rate descrescătoare. Din acest motiv, primele rate sunt mai mari (cu aproape o treime) decât în cazul variantei în anuități, dar cuantumul dobânzii scade și în cele din urmă plățile totale de dobândă sunt mai mici.