Dezastru în căminele de bătrâni din toată țara. O casă de tip familial și un centru de plasament din Timiș, închise
Acțiunile echipelor mixte alcătuite de prefectul de Timiș pentru a controla centrele de bătrâni, de bolnavi și de copii din județ s-au terminat în doua zi de controale.
Marți, 11 iulie, cele trei comisii formate din angajați ai AJPIS, ITM, CJPC, DSVSA, IPJ și ISU au ajuns să verifice 17 centre situate din Lugoj, Jimbolia, Nădrag, Tomești, Găvojdia, Criciova, Comloșu Mare, Lenauheim și Checea. Au fost închise două.
„În urma acțiunilor de control efectuate astăzi, au fost depistate nereguli de funcționare majore la 2 centre, care ulterior controlului au fost închise temporar: Fundaţia Sf. Francisc – Casa de tip familial «Sf. Arhanghel Mihail» Jimbolia cu 5 copii aflați în găzduire și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș – Centrul de plasament Lugoj cu 14 copii aflați în găzduire. Cele două centre vor rămâne închise temporar până la remedierea deficiențelor constatate, iar pe toată această perioadă persoanele aflate în grija acestor centre vor fi relocate”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Județului Timiș.
O casă de tip familial și un centru de plasament din Lugoj, închise
Foto: Prefectura Timiș
La Fundaţia Sf. Francisc – Casa de tip familial “Sf. Arhanghel Mihail” Jimbolia, comisiile au constatat că sunt: saltele deteriorate, pătate, uzate moral, calorifer cu rugină, infiltrații în baie, mucegai, cadă și faianță neigienizate cu depuneri de calcar, miros puternic de mucegai, produse expirate sau depozitate necorespunzător.
La Centrul de plasament Lugoj, s-au găsit următoarele probleme:
În depozitul de alimente în spațiul congelator au fost identificate 3 kg mezeluri diverse, deși recomandarea producătorului era de a se păstra la temperaturi cuprinse între 2 și 8°C, și 2 conserve pe a căror etichetă era menționat “a se consuma înainte de 01.07.2023”
tocăria și mobilierul cu grad ridicat de degradare, cu elemente lipsă, rupte, cu zgârieturi multiple
lipsă plase insecte la ferestre și a aparatelor antiinsecte
pereți și tavane cu pete, urme de insecte, crăpături
calorifere cu urme de coroziune și rugină în stare avansată
gresie și faianță sparte, cu bucăți lipsa, urme de mucegai
tavane și pereți în holuri, băi, camere de activități cu exfolieri, infiltrații și zone extinse de mucegai
obiecte sanitare sparte, ruginite
saltele și lenjerii de pat deteriorate, murdare, pătate, neigienizate corespunzător.
Pentru mizerie și condițiile insalubre s-a aplicat o amendă de 3.000 lei și s-a dispus oprirea temporară de prestări servicii cazare, până la remedierea deficiențelor.
Centrul de la Lugoj, fiind în administrarea DGASPC Timiș, ține de Consiliul Județean Timiș. Alin Nica, președintele instituției din urmă, spune că îi va cere miercuri explicații conducătoarei interimare a direcției.
„Nu mi-a fost adusă la cunoștință vreo situație problematică legată de centrele administrate de către DGASPC. Acum câteva zile am avut o discuție cu directoarea interimară, Carmen Apostol, care m-a asigurat de buna desfășurare a activității în toate centrele, aspecte monitorizate periodic și de echipa vicepreședintelui Cristian Moș. Mâine, doamna directoare va prezenta un raport asupra motivelor închiderii centrului de la Lugoj, iar persoanele responsabile pentru neîndeplinirea condițiilor impuse de lege vor răspunde direct”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Cei de la centrul de plasament din Lugoj vor contesta sancțiunile
Copiii de la Lugoj vor fi relocați de abia după 24 de ore, potrivit procedurilor legale. Pe lângă faptul că vor contesta procesele verbale întocmite marți, reprezentanții centrului țin să menționeze că, oricum, la finalul acestui an, copiii urmau să fie mutați în case de tip familial, construite cu fonduri europene, ca parte din strategia națională gândită în acest sens.
„Nu sunt probleme care nu se pot remedia (la clădirea centrului de plasament – n.r.) dar având în vedere că sunt fonduri publice și că serviciul social are licență până în 2025, după mutarea copiilor, aceasta clădire se va transforma într-un centru destinat adulților. Menționăm că nu s-au făcut investiții majore în clădiri, dar spațiile sunt întreținute. Măsurile dispuse (marți – n.r.) vor fi cu siguranță contestate, iar în situația în care nu se va putea găsi o soluție optimă, copiii vor fi mutați până la finalizarea caselor de tip familial în alte servicii rezidențiale”, transmit reprezentanții centrului, potrivit DGASPC Timiș.
Luni a fost închis și centrul Fundației Timișoara ’89
Acțiunile de control au fost ordonate de prefectul Mihai Ritivoiu încă de luni, 11 iulie. În prima zi fuseseră verificate 16, au fost date amenzi de 140.000 de lei și a fost dispusă și închiderea temporară a unuia, cel pentru oameni fără adăpost al Fundației Timișoara ’89. Subiectul a stârnit mai controverse. Au fost și câteva acuzații de „politizare” sau de „exces de zel” dinspre primarul Dominic Fritz și a alte persoane din administrația publică locală. Pe de altă parte, prefectul și conducătorii autorităților trimise în controale spun că doar își fac treaba.
„La finalul perioadei de verificare a centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și a celor destinate copiilor care funcționează pe raza județului Timiș, respectiv a unui număr total de 112 centre, Instituția Prefectului – Județul Timiș va comunica opiniei publice cuantumul amenzilor înregistrate și măsurile luate pe întreaga perioadă de control. Reiterăm intenția ca, în momentul în care măsurile stabilite vor fi îndeplinite de către centrele respective, în cel mai scurt timp echipele mixte de control să se deplaseze pentru verificare și ulterior ridicarea suspendării și intrarea acestora în funcționare normală”, mai precizează acum reprezentanții prefecturii.