Dezastru în România. Focar de pestă porcină la cea mai mare fermă din Iași
Pesta porcină africană îngenunchiază România. După ce recent a izbucnit un focar de pestă porcină clasică în Vestul țării la o fermă de porci deținută de gigantul Smithfield, fiind sacrificați circa 40.000 de porci, acum a fost semnalat focar și la cel mai mare complex industrial din zona Moldovei. România riscă, astfel, ca în curând să rămână fără porci, în condițiile în care, la acest moment, circa 85% din consum se asigură din import.
Cel mai recent focar a fost descoperit în localitatea Belcești din judeţul Iași la ferma Latini Com SRL deţinută de Latini Corazzini Daniele și Latini Corazzini Filippo, cu un efectiv de peste 20.000 de porci, după cum au anunțat autorităţile locale. Aceasta este cea mai mare din județ și a doua din zona Moldovei.
România riscă să rămână fără carne de porc
Efectivele de porci s-au redus dramatic în ultimii ani, din cauza pestei porcine africane (PPA). La acest moment, acestea se ridică undeva la 3,5 milioane animale, în scădere cu un milion de capete față de acum 5 ani, din care aproximativ 50% se află în gospodăriile populației.
Reprezentanții patronatelor din sector susțin că dacă nu se stabilesc reguli stricte privind creșterea animalelor în gospodăriile populației, nu vom mai avea ferme de porci în România.
“Ne apropiem tot mai mult de momentul dispariției sectorului de carne de porc din România”, susține Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
La rândul lor, reprezentanții Asociației Române a Cărnii (ARC) susțin că dacă nu se face ceva pentru stoparea acestei boli și nu există acțiuni concrete nu se va mai putea crește porci în fermele industriale. Conform datelor ARC, în prezent există 30 de focare de PPA în 20 de localități la porci domestici și în peste 800 de fonduri de vânătoare.
Cât deppre importurile de carne de porc din spațiul european, acestea au crescut cu circa 18%, în primul semestru, față de perioada similară din 2021, în principal din Ungaria, Spania și Germania.
„Se preconizează că pentru la anul va fi o criză a cărnii de porc autohtone”, susține și Dana Tănase, director executiv ARC.