Dezastru pe un șantier din România. Aproape toți angajații vor intra în șomaj tehnic
Situația este cât se poate de critică pe un șantier celebru din România, unde aproape toți angajații vor intra în șomaj tehnic. Din primele informații trimise de cei de la conducere, nu există fonduri suficiente pentru asigurarea salariilor, având în vedere că nu au proiecte de lucrări în curs de desfășurare.
Damen cere falimentul
Damen Olanda a înaintat Tribunalului Constanța o cerere de faliment pentru șantierul naval Damen Mangalia, unde deține 49% din acțiuni, din cauza datoriilor neachitate care se ridică la aproximativ 160 de milioane de euro.
Datoriile ar fi unele vechi, încă din anul 2018. Mai mult, olandezii ar fi cerut și despăgubiri pentru situația incomodă în care s-ar afla din cauza parternilor de afaceri din România. Consecințele ar putea fi severe, cu aproape trei sferturi dintre angajați intrând în șomaj tehnic începând din luna iunie.
„Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
Angajații de pe șantier rămân fără locuri de muncă
Şantierul Naval Mangalia se confruntă cu o reducere semnificativă a volumului de muncă, iar în lipsa unor măsuri concrete, există riscul iminent ca majoritatea angajaţilor să fie trimişi în şomaj tehnic pentru o perioadă îndelungată, conform unei scrisori deschise către prim-ministru.
În acest context, sindicaliştii cer autorităţilor să organizeze o întâlnire cu angajaţii din Mangalia pentru a le oferi clarificări cu privire la modul de administrare a şantierului în cazul retragerii partenerului străin. Această solicitare vine în urma notificărilor privind încetarea contractului de asociere şi cererea de despăgubire transmise de către Damen Holding BV.
Rezultatele din ultima perioadă au fost unele negative, iar compania se teme tot mai multe de faliment, motiv pentru care speră că va primi sprijin din partea statului, având în vedere că în mâna acestui loc de muncă stă soarta a peste 1000 de oameni care sunt angajați aici.
„Şantierul naval din Mangalia (DSMa) se confruntă cu o scădere drastică a volumului de muncă, iar în lipsa unor măsuri concrete, există riscul iminent de întrerupere temporară a activităţii pentru majoritatea angajaţilor pentru o perioadă îndelungată.
Rezultatele financiare negative şi datoriile colosale către creditori (Grupul Damen) amplifică riscul de insolvenţă, iar divergenţele dintre acţionari pot conduce la un litigiu la Curtea de Arbitraj”, se menţionează într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu, transmisă de Sindicatul Liber Navalistul, afiliat Federaţiei Sindicatelor Libere din România, membră a Blocului Naţional Sindical.
Reprezentanţii organizaţiei se declară „profund îngrijoraţi de disputele dintre acţionari şi de consecinţele negative potenţiale ale acestora asupra angajaţilor societăţii DSMa”. Aceștia speră că Guvernul României și toate părțile implicate vor căuta soluții pentru această problemă și vor reuși să facă o schimbare în următoarea perioadă.
De asemenea, oficialii speră că autoritățițe vor organiza o întâlnire cu angajații companiei și oamenii de la conducere, pentru a informa pe cei în cauză despre măsurile pe care le-ar putea lua în cazul în care partenerul străin se va retrage din colaborare. În acest sens, riscul de insolvență ar crește considerabil.
„În acest sens, vă rugăm să luaţi în considerare organizarea unei întâlniri cu lucrătorii din Mangalia şi reprezentanţii acestora, preferabil la şantierul naval din Mangalia. Scopul acestei întâlniri este să ne comunicaţi informaţii despre modalitatea de administrare a şantierului în eventualitatea retragerii partenerului străin, având în vedere notificările privind încetarea contractului de asociere şi cererea de despăgubire transmise de către Partenerul Străin Damen Holding BV.
De asemenea, ne interesează şi viziunea generală a Acţionarului Majoritar, Statul Român, prin Ministerul Economiei, cu privire la misiunea şi obiectivele societăţii. Deşi obiectivul principal este realizarea de profit, rezultatele financiare negative sunt în contradicţie directă cu acest scop fundamental al oricărei afaceri. Considerăm că este esenţial să fim informaţi despre măsurile de redresare a şantierului, asigurarea unui portofoliu de comenzi şi protejarea forţei de muncă.”, se menţionează în comunicat.