Dezmembrări auto ilegale, la Bolintin Vale, deghizate în centru de reciclare de deșeuri
Comisarii Gărzii Naționale Naționale de Mediu au descoperit, la Bolintin Vale, județul Giurgiu, un centru unde se dezmembrau pe bandă rulantă autoturisme, în mod ilegal, dar care se ascundea sub activitatea de reciclare de deșeuri.
„Astăzi, am desfăşurat o acţiune de control, în colaborare cu colegii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu şi Jandarmeria Română, cu sprijinul Prefecturii Judeţului Giurgiu, pentru depistarea eventualelor surse de materii prime ce conduc la incendierile care au loc şi în zona Bolintin Vale, unde avem o zonă fierbinte, cu foarte multe incendieri de deşeuri. Surpriza a fost că, dacă anul trecut marea lor majoritate erau colectori de deşeuri, anul acesta s-au reprofilat şi au început să desfăşoare activitatea de dezmembrări auto, bineînţeles nelegală. Dintre unităţile controlate, nu am găsit nicio societate care să aibă autorizaţie de mediu pentru această activitate”, se arată într-un comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).
Potrivit oficialilor GNM, dezmembrarea vehiculelor scoase din uz se face în condiţii improprii, de multe ori direct pe pământ, fără o colectare a fluidelor periculoase şi fără o separare a tipurilor de deşeuri. “Depozitele sunt pline cu deşeuri care urmează să fie aruncate sau incendiate pe câmpuri, cum ar fi anvelope sau alte părţi componente ale autovehiculelor, care nu pot fi valorificate. În afara aplicării sancţiunilor contravenţionale, s-a procedat şi la confiscarea deşeurilor pentru care nu s-a putut dovedi provenienţa, situaţie în care le considerăm deşeuri abandonate. Facem o promisiune fermă, că vom reveni, mai des decât se aşteaptă”, a declarat comisarul general al GNM, Mărioara Gătej.
Amenzi de 190.000 de lei
În urma descinderilor, au fost confiscate 70 de tone de deşeuri fără acte de provenienţă, precum şi 25 de vehicule scoase din uz şi au fost aplicate şase amenzi, în valoare totală de 190.000 de lei. Totodată, vor fi deschise cel puţin două dosare penale, însă bilanţul inspecţiilor nu s-a încheiat, mai multe companii fiind încă în verificări.
Controalele vor continua şi în zilele următoare, iar specialiştii GNM pregătesc mai multe propuneri de modificare a legislaţiei de mediu, menite să reducă la maximum aceste practici ilegale, se mai precizează în comunicat.