Dezvăluirea lui Kelemen Hunor: Călin Georgescu a făcut parte din rețeaua de spioni comuniști Caraman
Într-un interviu acordat publicației Maszol, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a lansat acuzații serioase la adresa autointitulatului candidat antisistem Călin Georgescu. Potrivit lui Hunor, Georgescu nu ar fi, așa cum se prezintă, un adversar al sistemului, ci un „om al vechiului sistem”, având legături directe cu rețeaua Caraman, o rețea asociată cu spionajul comunist.
„Eu am văzut următorul lucru și cred următorul lucru despre asta. Pe de o parte, ce am spus la început, că în spatele lui Georgescu se află o rețea de rezerviști care acoperă societatea în toate direcțiile, și aceștia și-au căutat un candidat, și au mobilizat. Pe de altă parte, în mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca antisistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este antisistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 (în perioada comunistă – n.red.) a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, a spus Kelemen Hunor.
Mircea Malița, un fost diplomat comunist, a fost mentorul lui Georgescu și este legat de rețeaua Caraman, condusă de Mihai Caraman, primul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE). Caraman a fost un agent dublu, lucrând atât pentru regimul comunist din România, cât și pentru KGB, având o carieră controversată în care a infiltrat NATO, obținând informații secrete pentru serviciile sovietice.
Georgescu a recunoscut legătura cu Malița, declarând: „Eu l-am avut și îl recunosc de-a pururi pe Mircea Malița. El a fost, vedeți cum a fost viața, a fost secretarul lui Sadoveanu (fostul scriitor și politician Mihail Sadoveanu, n.red.), când Sadoveanu era la secretariatul nostru ONU de la New York și eu am devenit secretarul lui Mircea Malița când era pe aceeași poziție, m-ați înțeles? Era omul care forma deja diplomați la vremea respectivă”.
În plus, un alt nume asociat cu Georgescu este Sergiu Celac, fostul ministru al Afacerilor Externe. Celac a fost un apropiat al candidatului prezidențial și a participat la lansarea ideologiei lui Georgescu în 2012, vorbind despre cartea acestuia.
În acest context, Kelemen Hunor nu doar că ridică semne de întrebare cu privire la autenticitatea pozițiilor antisistem ale lui Georgescu, dar și face legătura între acesta și o rețea ce a influențat politica și securitatea României în perioada comunistă. „Eu cred că, după 1989, acum este un moment care poate fi considerat de cotitură. Eu la un moment dat m-am exprimat concis, spunând că anul trecut la alegerile prezidențiale aproape că s-a întâmplat ca ceea ce a rămas din vechiul sistem de dinainte de ’89, rezerviștii din serviciile secrete aproape au învins noul sistem. Unul dintre candidații acestuia, adică Lasconi, a intrat în turul doi”, a adăugat Kelemen Hunor.
Pe lângă legăturile cu rețeaua Caraman, Hunor subliniază și comportamentele controversate ale echipei lui Georgescu pe platformele de social media. „Faptul că ei au cumpărat mai devreme mii de profile fake pe TikTok, și pe care le-au folosit, arată doar faptul că ei au stăpânit și din punct de vedere tehnic acest domeniu”, a declarat liderul UDMR. Potrivit lui Hunor, aceasta nu este o problemă izolată, fiind implicate și instituții externe.
Mai mult, Kelemen Hunor critică ideologia promovată de Georgescu, asociind-o cu extremismul de dreapta. „Problema nu este cu acele propoziții simple care plac, pe care orice om le ascultă cu plăcere, fie că este vorba despre familie, despre Dumnezeu, despre patrie. Ei au măsurat foarte exact, au țintit foarte bine, astfel încât au spus tuturor, prin propoziții simple și scurte, ceea ce doresc să audă”, a explicat președintele UDMR.
De asemenea, Hunor subliniază un alt subiect sensibil – transparența alegerilor și implicarea serviciilor secrete. „Președintele statului ar trebui să vorbească despre asta, pentru că el este cel ales în mod direct, lui îi sunt subordonate serviciile secrete, acele servicii care îl informează pe președinte despre tot, el trebuie să știe despre tot, și bineînțeles el ar trebui să explice societății ce s-a întâmplat”, a mai spus Hunor.