Dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea să prejudicieze, cu nonșalanță, clienții

Publicat: 07 iun. 2024, 21:48, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea să prejudicieze, cu nonșalanță, clienții

Potrivit normelor europene, și România trebuie să se alinieze bunelor practici și să implementeze standarde de evaluare a proiectelor imobiliare, astfel încât să nu fie prejudiciați clienții de către dezvoltatorii imobiliari.

Toate proiectele de investiții imobiliare (rezidențiale, comerciale și industriale) vor avea nevoie de evaluare potrivit principiului „A nu prejudicia în mod semnificativ” (Do No Significant Harm – DNSH), astfel că piața pentru asemenea evaluări ar urma să crească semnificativ încă din acest an, estimează Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB (simbol: APP).

Potrivit legislației Uniunii Europene, astfel de evaluări devin obligatorii pentru proiectele de investiții, fie că au nevoie de o finanțare bancară, una acordată printr-una dintre cele opt Agenții de Dezvoltare Regională, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau prin alte fonduri europene, precizează evaluatorul, într-un comunicat remis redacției.

Criteriile de care trebuie să țină seama o astfel de evaluare DNSH pentru un proiect de investiții sunt Atenuarea schimbărilor climatice, Adaptarea la schimbările climatice, Utilizarea durabilă și protejarea resurselor de apă și a celor marine, Economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deșeuri și reciclarea acestora, Prevenirea și controlul poluării în aer, apă și sol, Protecția și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor.

Dacă unul dintre aceste criterii are aplicabilitate în cadrul unei investiții, se va efectua o evaluare aprofundată privitoare la măsurile luate pentru a reduce impactul asupra mediului, precizează compania.

Analiza DNSH se efectuează înaintea începerii tuturor demersurilor uzuale privind demararea unei investiții, deoarece toate prevederile/măsurile/cerințele dintr-o analiză trebuie incluse în soluțiile de proiectare și care vor fi, ulterior, puse în practică de către constructori.

Implicit, dacă răspunsul analizei nu este adecvat, există riscul ca investiția să nu poată primi finanțare (bancară sau din fonduri europene).

„Atât legislația Uniunii Europene, pe deplin aplicabilă în România, cât și exigențele finanțatorilor și ale altor stakeholders, de pildă cei care ar cumpăra sau ar închiria un imobil, impun ca toate investițiile – și în special cele imobiliare – să respecte o serie de criterii referitoare la protecția mediului și la atenuarea schimbărilor climatice. Nimeni nu mai pornește investiții care să nu țină seama de standardele de mediu, iar analiza DNSH nu face decât să ateste că o investiție se va realiza în mod responsabil, încă din faza de proiectare.

Între cerințele de mediu care trebuie avute în vedere pentru o analiză DNSH se numără aspecte tehnice precum interzicerea utilizării unor materiale din azbest, limitarea cantității de compuși organici volatili (Volatile Organic Compounds – VOCs) sub 0.001 mg/metru cub sau, cu limitări asupra cantităților de praf, a nivelului de zgomot etc. De exemplu, îndeplinirea cerințelor pentru certificarea unei clădiri verzi (Green Home) asigură răspunsul NU pentru criteriile DNSH.

Echipa NAI Romania & Moldova deține expertiza necesară efectuării unor asemenea evaluări, expertise, certificări de clădiri și ne putem îndruma clienții în conceperea planurilor de investiții, astfel încât să-și poată asigura accesul la o finanțare prin intermediul sistemului bancar sau al fondurilor europene”, a subliniază Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova) și Președinte al Romania Green Building Council (RoGBC).

Fondată în 2010, Appraisal & Valuation SA (listată la BVB, sub simbolul APP) deține brandul NAI România, fiind unul dintre liderii de piaţǎ pentru servicii de evaluǎri și în același timp, reprezentantul exclusiv al NAI Global în România şi Republica Moldova.

NAI Global reprezintǎ o rețea de companii imobiliare comerciale independente și unul dintre cei mai mari furnizori de servicii imobiliare comerciale din întreaga lume, formată din 5.000 de profesioniști și 375 de birouri, aflate în 55 de țări.

Portofoliul de servicii al companiei include: evaluări imobiliare, evaluarea companiilor, evaluarea obiectelor de artă, a terenurilor agricole, a fermelor de producție, a halelor de depozitare și producție, a hidrocentralelor și microhidrocentralelor, a parcurilor eoliene și fotovoltaice, precum și a echipamentelor tehnice.

APP a evaluat toate activele celui mai mare emitent listat pe BVB, SPEEH Hidroelectrica SA (simbol: H2O), în cei doi ani premergători listării și continuă evaluarea după listarea companiei.