Diabetul de tip 2, în creștere la adolescenți și tineri, semnalează un studiu publicat în BMJ
Potrivit unui studiu publicat la data de 7 decembrie 2022 în British Medical Journal (BMJ), diabetul de tip 2 este într-o creștere continuă începând cu anii 1990, în special la adulții tineri și adolescenți.
„Diabetul de tip 2 cu instalare precoce reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial, fenomen în creștere la adolescenți și adulți tineri”, constată autorii studiului (Global burden of tipe 2 diabetes in adolescents and young adults, 1990-2019: systematic analys of the Global Burden of Disease study 2019.The British Medical Journal, 7 decembrie 2022).
În timp ce diabetul de tip 1 este o boală auto-imună depistată la copii sau la tineri, diabetul de tip 2 este considerat mai curând o tulburare a metabolismului, care se manifestă la persoane mature, chiar în vârstă. Diabetul de tip 2 este detectat foarte rar la adolescenți sau adulți tineri.
Se știe că, în ultimele decenii, se observă o creștere a numărului persoanelor supraponderale și obeze, ceea ce reprezintă un factor de risc major în apariția bolii. Indicele de masă corporală ridicat este principalul factor ce contribuie la apariția precoce a diabetului de tip 2, iar acesta a crescut în toată lumea după 1990, avertizează autorii studiului.
Poluarea contribuie la apariția diabetului
Poluarea aerului și tabagismul pot, de asemenea, să contribuie la apariția diabetului de tip 2.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Harbin din China au analizat datele din 204 țări și regiuni din întrega lume, între 1990 și 2019. Potrivit analizei acestora, aproape de patru ori mai mulți tineri au fost diagnosticați cu această boală din 1990. Oriunde pe glob, numărul tinerilor diagnosticați a trecut de la 117 cazuri la 100.000 de locuitori, în 1990, la 183 de cazuri, în 2019.
Creșteri substanțiale ale incidenței diabetului de tip 2 au fost semnalate în multe țări. În Franța, numărul copiilor și adolescenților diagnosticați cu această este de patru ori mai mare. Iar în Regatul Unit și Canada creșterile au fost și mai mari, inclusiv în America Latină.
Potrivit studiului, femeile sunt mai afectate de diabetul de tip 2, comparativ cu bărbații între 15 și 30 de ani. Se crede că, la femei, sarcina și sindromul ovarelor polichistice ar explica diferențele între sexe.
Dacă este diagnosticat precoce, înainte de vârsta de 40 de ani, diabetul de tip 2 poate fi responsabil pentru creșterea substanțială a riscului de boli cardiovasculare sau de deces. În plus, opțiunile de tratament pentru diabet de tip 2 la copii și adolescenți sunt inadecvate și mai puțin eficace comparativ cu cele destinate adulților, subliniază autorii studiului.
Pentru a reduce riscul de diabet, se recomandă o alimentația sănătoasă și echilibrată, evitarea sedentarismului, ținerea sub control a stresului și consultarea preventivă a medicului.