Diabetul de tip 2 și alimentele ultraprocesate

Publicat: 26 oct. 2024, 06:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Diabetul de tip 2 și alimentele ultraprocesate

Un nou studiu, realizat în SUA,  aduce în atenție legătura directă dintre alimentele ultraprocesate și diabetul de tip 2.

Băuturi carbogazoase, mezeluri cu nitriți, supe de legume deshidratate, sortimente multe de pâine, brioșe, batoane cu cereale… sunt alimente ultra, ultraprocesate care au suferit numeroase transformări fizice, chimice sau biologice. De fapt, nu prea mai au de-a face cu alimentele originale.

Știm deja că alimentele ultraprocesate sunt implicate în apariția bolilor cardiovasculare, a obezității, a tulburărilor de somn, a anxietății, a depresiei sau a anumitor tipuri de cancer. Dar iată că un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea Texas din Austin (Statele Unite), relevă o legătură îngrijorătoare între aceste alimente și controlul zahărului din sânge în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2.

”Cu cât este mai mare proporția de alimente ultraprocesate în ansamblul dietei unei persoane, cu atât controlul glicemic este mai dificil”, au observat autorii studiului, analizâmd datele aparținând unui număr de 273 de adulți diagnosticați cu diabet de tip 2.

Zahăr, sare, edulcoranți, conservanți…

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat nivelul hemoglobinei glicate (sau HbA1c) al participanților. Hemoglobina glicată este unul dintre makerii cei mai importanți ai controlului glicemic la pacienții care au fost diagnosticați cu diabet. Chiar dacă știm că alimentele ultraprocesate sunt în general bogate în zahăr și sare, totuși autorii studiului spun că creșterea glicemiei nu ar fi provocată de aceste ingredient. Autorii studiului cred că, de fapt,  aditivii sintetice, coloranți, emulgatorii, îndulcitorii chimici și celelalte ingrediente artificiale sunt cauza creșterii glicemiei. Astfel, în opinia autorilor studiului, recomandările adresate pacienților cu diabet ar trebui să pună accentul în primul rând pe alimentele ultraprocesate și nu doar pe cele ”prea dulci” sau ”prea sărate”.

Să reținem că diabetul scăpat de sub control înseamnă multe complicații, care vor afecta inima și arterele, ochii, rinichii, nervii și picioarele.

Și cum era de așteptat, autorii acestui studiu confirmă faptul că o dietă bazată pe alimente integrale sau minim procesate facilitează controlul zahărului din sânge.