Nemții demască o campanie diabolică de dezinformare pro-Rusia! S-au folosit sute de mii de conturi false pe X
Anchetatorii scot la iveală o campanie diabolică de discreditare a sprijinului Berlinului pentru Ucraina, desfășurată prin peste 1 milion de postări online.
Experții în investigații digitale din Germania au descoperit o vastă campanie diabolică de dezinformare pro-Rusia împotriva guvernului, folosind zeci de mii de conturi false pe platforma de socializare X.
Ministerul de Externe german, care a comandat studiul după ce a suspectat că este vizat de roboți, a declarat că descoperirile subliniază necesitatea ca guvernele să abordeze sistematic numărul tot mai mare de campanii de dezinformare și să recunoască efectul pe care acestea le-ar putea avea asupra alegerilor.
Folosind software specializat de monitorizare, experții au descoperit o uriașă urmă de postări pe parcursul unei perioade de o lună, începând cu 10 decembrie, care a constituit un atac sofisticat și concertat asupra sprijinului Berlinului pentru Ucraina. Peste un milion de postări în limba germană au fost trimise de la aproximativ 50.000 de conturi false, ceea ce echivalează cu o rată de două postări pe secundă.
Tonul predominant al mesajelor sugera că guvernul lui Olaf Scholz neglijează nevoile germanilor ca urmare a sprijinului acordat Ucrainei, atât în cumpărarea de arme și ajutor, cât și prin primirea a peste un milion de refugiați.
Der Spiegel, care a avut acces la descoperiri, a raportat că conturile false aveau comentarii atașate, adesea folosind hashtag-uri populare la momentul respectiv, cum ar fi #Oktoberfest sau #Bundesliga, într-un efort concertat de a ajunge la un public cât mai larg posibil.
Într-unul dintre cele mai impactante mesaje false, în termeni de număr de persoane care l-au văzut și cantitatea de feedback generat, Annalena Baerbock, ministrul de externe, părea să declare din propriul său cont de pe X că sprijinul guvernului pentru Ucraina se prăbușește. O mică figură chirilică care a apărut în mod greșit în postare a fost singurul factor evident care o identifica imediat ca fiind falsă.
Postările sunt în mod obișnuit legate de site-uri media bine cunoscute, folosind un scurtător de link-uri astfel încât numele de domeniu fals să nu fie imediat evidente.
Analizatorii au declarat că sunt convinși că sursa campaniei se află în Rusia, făcând legătura cu campania rusă condusă de Doppelgänger, care a apărut pentru prima dată în 2022, afectând Regatul Unit, Franța și Italia. Printre postările false de atunci au fost versiuni simulate ale rapoartelor de la Guardian și Daily Mail, printre alte publicații.
Descoperirea campaniei Doppelgänger a condus la impunerea de sancțiuni de către UE în vara trecută asupra a două companii IT rusești, Structura National Technologies și Social Design Agency, pentru implicarea lor în aceasta. Potrivit autorităților americane, cele două companii sunt considerate responsabile pentru o campanie similară de dezinformare rusă în America Latină. Compania-mamă a Facebook, Meta, a vorbit la momentul respectiv despre „cea mai mare și mai persistentă” operațiune online rusă până în prezent și a blocat numeroase conturi implicate ca urmare.
Analiza a arătat că operatorii sistemului de trimitere a mesajelor par să facă pauze în weekend-uri și în sărbătorile rusești, când numărul postărilor scade în mod vizibil.
Îngrijorarea în guvernul german, care a fost deja ținta unor campanii diabolice de dezinformare și hack-uri informatice, este legată de modul în care această metodă ar putea fi folosită pentru a influența rezultatul alegerilor europene iminente, precum și trei alegeri statale în estul Germaniei, unde partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) conduce în sondaje.
Anchetatorii au fost impresionați de similitudinea tonului mesajelor care reacționează la postările false și retorica diabolică utilizată de AfD. Partidul este extrem de critic la adresa politicii guvernului referitoare la Ucraina, precum și la gestionarea aspectelor de la politica energetică până la educație. AfD are legături cunoscute cu Kremlinul și a abordat o atitudine simpatizantă față de Vladimir Putin.