Diagnosticată greșit cu cancer și mutilată degeaba, o femeie din Constanța a câștigat procesul la CEDO
În 2008, constănțeanca Maria Tușa era diagnosticată cu neoplasm mamar, apoi supusă unei proceduri de extirpare a sânului stâng și chimioterapiei. Diagnosticul era, însă, greșit. A început lupta cu medicii și statul român. A ajuns la CEDO și a câștigat, dar tot nu i s-a făcut încă dreptate.
O altfel de luptă împotriva cancerului
Calvarul prin care a trecut Maria Tușa seamănă, probabil, cu cel al multor alți pacienți români. Constănțeanca a avut, însă, determinarea și forța de a nu capitula în fața orbirii justiției. În 2008, un medic oncolog de la Spitalul Județean Constanța i-a pus un diagnostic cumplit – neoplasm mamar la sânul stâng. Avea doar 42 de ani. Maria a avut încredere și a urmat 4 ședințe de chimioterapie, plus o intervenție chirurgicală prin care i s-a extirpat sânul. Cum începuse să se cam îngrașe, în 2010 Maria a mers la un control medical, la endocrinolog, care i-a cerut să-i vadă dosarul medical. După ce l-a studiat cu atenție, medicul i-a sugerat că nu ar avea cancer mamar și că dosarul medical nu ar fi în regulă. Făcând analize suplimentare la București, Maria Tușa a aflat că, de fapt, nu a avut niciodată cancer și toată chimioterapia și mutilarea au fost degeaba. Așa a început să lupte în instanță, alături de avocata Mihaela Ispas. În cele din urmă, cazul s-a judecat la CEDO care i-a dat câștig de cauză constănțencei și 9.700 de euro despăgubiri: 7.500 pentru că hotărârile instanțelor românești au fost contradictorii și 2.200 cheltuieli de judecată. ”Suma nu este pentru trauma și suferința doamnei Tușa ca urmare a malpraxisului, ci pentru faptul că hotărârile instanțelor românești au fost contradictorii. Doamna a câștigat procesul împotriva statului român, dar nu împotriva cazului de malpraxis”, a precizat avocata Mihaela Ispas, pentru puterea.ro.
Expertiza medico-legală a durat 3 ani
”De la început i-am spus doamnei Tușa că, deși facem plângere penală, ne pregătim pentru CEDO. Trebuia să epuizăm toate instanțele românești pentru ca la CEDO să ne fie acceptat cazul. Am pornit procesul penal în 2010 și închipuiți-vă că expertiza medico-legală de la Institutul ”Mina Minovici” a durat 3 ani. Din acest motiv, celelalte procese pe care le-am pornit au rămas suspendate, ca să așteptăm soluționarea în penal”, mai spune avocata. Tergiversarea asta a dus la clasarea dosarului pentru vătămare din culpă, care în cele din urmă a fost închis pentru cei doi medici implicați în cazul de malpraxis: doctorița Pleș, care a pus diagnosticul greșit, și chirurgul Octavian Dumitru Unc. Între timp, doctorița Pleș activează ca oncolog la București, iar dr. Unc a decedat de Covid în 2020.
40.000 de euro cheltuiți pe procese și medici
Am sunat-o pe dna Maria Tușa care ne-a spus că, deși este bucuroasă că a câștigat la CEDO, tot nu consideră că i s-a făcut dreptate. ”Închipuiți-vă că nu mai am un sân, că a trebuit să îmi fac reconstrucție, să arăt cât de cât omenește, am trecut prin alte 16 intervenții chirurgicale. În urma chimioterapiei mi-au fost afectate auzul, mirosul, dinții și oasele. Am făcut inclusiv tratamente psihiatrice pentru trauma prin care am trecut. Adăugați la toate acestea și cheltuielile de judecată cu instanțele românești, cred că am trecut de 40.000 de euro. Și nu am primit alți bani, în afară de suma impusă de hotărârea CEDO”, spune, aproape plângând, Maria Tușa.
Legislația favorizează asigurătorii de malpraxis, nu pacienții
”Tehnic, noi acum mai avem un dosar, cel de răspundere civilă delictuală, pe rolul Tribunalului Constanța, dosar care a stat suspendat cât s-au tot făcut contestații împotriva malpraxisului. Doamna ar trebui să primească în urma soluționării acestui dosar cam 20.000 de euro”, spune avocatul Mihaela Ispas. Și adaugă: ”În România este o mare problemă cu malpraxisul. Doctorii și spitalele plătesc bani pentru asigurarea de malpraxis unor firme de asigurare, dar fiindcă între pacient și asigurător nu există un raport juridic, pacientul nu poate chema în instanță societatea de asigurare, fiindcă contractul nu e făcut cu pacientul ci, cu medicul. Așa că firma de asigurare stă liniștită, că nu are nimic de plătit, rămâne cu banii. Cum medicul sau spitalul nu fac chemare în instanță a asiguratorilor, nimeni nu plătește. Numai taxa de timbru și de chemare în judecată este în jur de 16.000 de lei. Cine credeți că e nebun să o plătească? Medicul, spitalul? Asta e legislația și atunci nu-i de mirare că pacientul e cel umilit și chinuit.”