Dialog de înaltă ținută despre moștenirea eternă pe care ne-a lăsat-o Papa Francisc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-26-at-12.56.48.jpeg)
Papa Francisc a plecat la Ceruri. Planeta întreagă îl omagiază. La Parohia „Sfântul Francisc de Assisi din București”, Părintele Andrei Dumitrescu și președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, vorbesc despre misiunea imensă a Papei Francisc a cărei viață pe pământ este văzută ca un dar divin oferit umanității.
Alegerea numelui Francisc a fost un semnal puternic încă de la începutul pontificatului deoarece Sfântul Francisc din Assisi este, el însuși, simbolul umilinței, păcii și dragostei față de cei marginalizați.
Părintele Andrei Dumitrescu spune că atât pentru el, cât și pentru majoritatea credincioșilor catolici și a oamenilor, acea seară de 13/03/2013, când Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papă, a reprezentat un suflu nou și speranța unei lumi mai bune.
„Îmi amintesc foarte bine cum așteptam și noi să vedem rezultatele Conclav-ului de atunci și când am văzut figura luminoasă a noului ales și mai ales numele la care s-a hotărât, Francisc, pentru noi toți a reprezentat o surpriză absolută. Era primul Papă cu acest nume și nu era neapărat un nume din lista tradițională a numelor papale”, explică Pr. Dumitrescu.
Varujan Vosganian subliniază că încă de atunci s-a știut că alegerea numelui de Francisc reprezenta un semn profetic.
„El a rămas ca Papa Francisc, nu Papa Francisc Întâiul pentru că numerotarea ar începe doar dacă vreun alt papă și-ar lua numele de Francisc și atunci nu ar mai fi unicul ci ar fi primul. Dar până atunci, Papa Francisc rămâne unicul care s-a ridicat pentru cei săraci și nevoiași. S-a ridicat pentru curățenia planetei, s-a ridicat în numele solidarității și frăției între oameni.
Toate lucrurile astea le-a punctat în cele patru enciclice pe care le-a răspândit în timpul pontificatului său”
La întrebarea dacă invitații l-au cunoscut personal pe Papa Francisc, aflăm că nu au avut această bucurie, dar, spune Varujan Vosganian, „există și altfel de contacte între oameni”.
„Din punct de vedere spiritual, să spunem, am avut prilejul să-l întâlnesc pe Papa Francisc, măcar pentru faptul că din când în când spun câte una din rugăciunile Sfântului Francisc din Assisi”, a declarat acesta în cadrul podcastului Dialogurile Puterii.
Părintele Andrei Dumitrescu spune că l-a întâlnit vizual, atunci când ne-a binecuvântat cu prezența sa în România, în urmă cu aproape 6 ani.
„În timpul acelei vizite în care nu s-a oprit doar la București, a vizitat, așa cum bine cunoaștem, și alte locuri pline de semnificație, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj. (…). I-am citit și eu scrierile și mai mult decât atât, am urmărit atât cât s-a putut activitatea sa intens mediatizată”
În ceea ce privește controversele de care s-a lovit Papa Francisc, în special în lumea politică din țara sa natală, Argentina, Varujan Vosganian atrage atenția că trebuie să vedem din partea cui vin acestea.
„E foarte greu pentru noi să judecăm ceea ce s-a întâmplat în America Latină, cu acele oscilații între dictatori și conducători reformatori. Mai am un exemplu, García Márquez, care a fost un atât de mare scriitor și care era simpatizant al lui Fidel Castro.
Dar părintele Francis n-a mers până într-acolo. El s-a opus exceselor dictaturii și asta i-a creat ostilitatea autorităților. Deci, ostilitatea de atunci a autorităților dictatoriale din Argentina îl situează de partea cea bună și atunci când vorbim de controversele din jurul Papei, trebuie să avem în vedere din partea cui vin, pentru că ele veneau din partea zonei mai conservatoare a Bisericii Catolice”, a explicat acesta.