Diana Șoșoacă: Ce a mai rămas de călărit?
Diana Șoșoacă, un nume care a devenit sinonim cu scandalul politic și demagogia în România, continuă să-și surprindă detractorii și susținătorii deopotrivă. Dacă până acum a călărit bărbatul, trotineta, scuterul, calul, motocicleta poliției și, în general, legea, trebuie să ne întrebăm: ce mai rămâne de călărit pentru această figură politică înfeudată doctrinei Putin?
Un așa-zis politician, fără substanță, fără șira spinării
Diana Șoșoacă s-a transformat într-o trompetă zgomotoasă a populismului și demagogiei, împachetând minciuni și atacuri personale într-un spectacol grotesc și lipsit de substanță. Campioana circului lamentabil se agață disperat de teme populiste și conspirații absurde pentru a se menține în lumina reflectoarelor. De la răcnetele ei anti-Uniunea Europeană și NATO, până la delirurile conspiraționiste despre pandemia COVID-19, Șoșoacă este un exemplu strident de politician care își bazează întreaga carieră pe zgomot și scandal, fără a oferi nimic concret.
Călăritul doctrinei Putin
Unul dintre aspectele cele mai controversate ale carierei sale politice este legătura strânsă cu retorica și ideologia promovată de Kremlin. Diana Șoșoacă este un adept fervent al doctrinei Putin, promovând un naționalism exacerbat și o retorică anti-occidentală. În discursurile sale, ea reiterează teme clasice ale propagandei ruse, precum suveranitatea națională în fața „dictaturii” Bruxelles-ului sau pericolele reprezentate de influența occidentală asupra valorilor tradiționale românești.
Demagogie și manipulare
În esență, discursul Dianei Șoșoacă este unul profund demagogic. Ea reușește să manipuleze fricile și nemulțumirile unui segment de electorat, prezentându-se drept singurul apărător al intereselor naționale. În realitate, însă, soluțiile concrete lipsesc cu desăvârșire. În loc de politici clare și măsuri bine fundamentate, Șoșoacă oferă doar sloganuri goale și promisiuni deșarte. Adică NIMIC. Astfel, ea nu face altceva decât să adâncească polarizarea societății și să alimenteze un climat de neîncredere și ură.
Spectacolul continuu
Diana Șoșoacă a înțeles foarte bine că, într-o epocă a mass-media și rețelelor sociale, spectacolul de mahala este cheia succesului. De la intervențiile zgomotoase în Parlament până la live-urile pe Facebook, ea își folosește fiecare apariție publică pentru a-și consolida imaginea de rebelă a sistemului. Rapănul vizual al productelor de promovare este admisibil la acel nivel căruia senatoarea puhavă i se adresează. Totuși, dincolo de acest spectacol, se ascunde o lipsă crasă de competență și de viziune politică. Retorica agresivă și acțiunile provocatoare nu fac decât să distragă atenția de la lipsa unor soluții reale și fezabile pentru problemele cu care se confruntă România.
O falsă apărătoare a intereselor naționale
Deși se prezintă drept un apărător al intereselor naționale, Diana Șoșoacă nu face decât să submineze aceste interese prin retorica sa extremistă și acțiunile iresponsabile. În loc să contribuie la o dezbatere constructivă și la identificarea unor soluții reale, ea preferă să alimenteze conflictele și să dezbine și mai mult societatea. E cu atât mai grav cu cât tovarășa senator este, cât de cât, o persoană instruită. Astfel, adevăratele probleme ale României rămân mereu uitate într-un dulap cu țoale de paradă ieftină, iar agenda publică este deturnată de la subiectele cu adevărat importante.
Viitorul unei figuri controversate
Pe măsură ce ne întrebăm ce va mai călări Diana Șoșoacă, trebuie să observăm, din nou, că spectacolul continuu pe care îl oferă are efecte profund negative asupra scenei politice din România. Aceasta din urmă o aprobă tacit, îi permite supraviețuirea în spațiul public, fiindcă are nevoie de termen de comparație. Într-o perioadă în care țara are nevoie de previzibilitate și de lideri competenți, prezența unei astfel de figuri nu face decât să accentueze incertitudinea și să alimenteze tendințele extremiste. Rămâne de văzut cât timp va mai reuși Diana Șoșoacă să-și păstreze falsa relevanță și să-și atragă susținătorii prin acest circ politic continuu.
Fiindcă, dincolo de aparițiile ei comice, pe cal, scuter sau motocicleta Poliției, senatorul nostru preferat (când vine vorba despre exhibiționism și inconsistență), călărește, pe deșelate, mințile unei părți semnificative a electoratului român. Vorbim aici despre câteva sute de mii de alegători care sunt de părere că această creatură – un pârț sinistru, umplut cu invective – ar fi îndreptățită să reprezinte România. TOATĂ ROMÂNIA, din postura de Președinte. Cumulat cu alte câteva sute de mii de români, la fel de educați, care l-ar vrea pe Georgică Simion să taie în carnea vie a democrației românești, obținem un sfert din electorat care poate fi considerat, în clipa de față, total iresponsabil.
Stați liniștiți, va mai fi destul circ până la Prezidențiale
Ne simțim mereu vinovați când trebuie să scriem câte ceva despre Șoșo. Ne facem mereu vinovați de faptul că ne lăsăm atrași în capcana băgatului în seamă. Îi dăm atenție și asta o hrănește cu iluzia că e importantă. Din postura observatorului a cărui datorie morală este să scrie, totuși, niște rânduri (adesea cu dezgust) despre acest fenomen, Șoșo este un subiect obligatoriu. Senatoarea-călăreață, cu retorica sa demagogică și legăturile evidente cu doctrina Putin, reprezintă un exemplu clar de politician care va dispărea doar o dată cu prostia. Dacă până acum a călărit bărbatul, trotineta, scuterul, calul, motocicleta poliției și legea, viitorul ei politic rămâne cert. Vor urma, la călărit, girafa, urangutanul, cămila și foarte probabil racheta sol-sol, de producție rusească. Și, cine știe, poate chiar noi toți, pentru că ființa Șoșoacă este un impostor perfect când vine vorba de echitație și înalt voltij politic. Cine știe, un joc nebun al rezultatelor ne-ar putea-o arunca direct în brațe. Și-atunci să vă văd, dragi prieteni. Atunci să vă văd.