Diana Șoșoacă: o prezență bizară și nefastă în Parlamentul European, observă POLITICO

Publicat: 14 iun. 2024, 17:42, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Diana Șoșoacă: o prezență bizară și nefastă în Parlamentul European, observă POLITICO

Politico a inclus-o pe Diana Șoșoacă în lista celor mai „trăsniți și ciudați” europarlamentari ai noului mandat european. Șefa partidului SOS România, cunoscută pentru retorica sa antivaccinistă și ultranaționalistă, a fost numită „politiciana română preferată a Rusiei”. Această etichetă nu este o simplă figură de stil, ci reflectă o serie de acțiuni și declarații scandaloase care au atras atenția atât pe plan intern, cât și internațional.

Ascensiunea unui impostor toxic

Diana Șoșoacă, care a obținut un loc în Senatul României în 2020 pe lista Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a devenit rapid o figură centrală și toxică pe scena politică românească. După ce a fost exclusă din AUR, ea s-a alăturat partidului SOS România, un partid considerat și mai radical. La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, SOS România a reușit să obțină două mandate, ocupate de Șoșoacă și Luis Lazarus.

De ce este considerată „trăsnită”?

Includerea Dianei Șoșoacă în topul celor mai „trăsniți” europarlamentari de către Politico se bazează pe o serie de factori. În primul rând, ea a fost desemnată politicianul anului 2021 de către Sputnik, un site de știri rusesc cunoscut pentru propaganda sa pro-Kremlin. De asemenea, Șoșoacă a fost criticată pentru vizitele sale frecvente la ambasada Rusiei din București, precum și pentru susținerea unor idei scandalos de absurde, precum revenirea la o „Românie Mare”, care ar include teritorii din Bulgaria, Moldova și Ucraina.

Proiecte de lege aberante

Un alt motiv pentru includerea sa în acest top este un proiect de lege depus în 2023, prin care revendica suveranitatea României asupra unor părți din Ucraina. Această inițiativă a dus la includerea sa pe lista de sancțiuni a Ucrainei, subliniind astfel natura extremă și periculoasă a pozițiilor sale politice.

Contextul internațional

Șoșoacă nu este singura figură bizară din noul Parlament European. Lista Politico include și alte nume trăsnite, cum ar fi Fidias Panayiotou, un vlogger cipriot, doi europarlamentari care au câștigat din închisoare (grecul Fredi Beleri și italianca Ilaria Salis), cântărețul bulgar Hristo Petrov, jurnalistul italian Marco Tarquinio care a cerut dizolvarea NATO și scriitoarea germană Sibylle Berg, aleasă pe listele Die Partei, un partid politic satiric.

Reacții și implicații

Prezența Dianei Șoșoacă în Parlamentul European aduce cu sine o serie de implicații pentru politica românească și europeană. Pe plan intern, ea polarizează electoratul, atrăgând susținerea celor nemulțumiți de clasa politică tradițională și de măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Pe plan extern, legăturile sale cu Rusia și retorica sa naționalistă ridică semne de întrebare privind influențele externe asupra politicii românești și stabilitatea regiunii.

O politiciancă periculoasă

Diana Șoșoacă reprezintă o tendință globală de ascensiune a politicii populiste și a euroscepticismului, reflectând nemulțumirile unor segmente largi ale populației față de status quo-ul politic și economic. Însă, spre deosebire de alți politicieni populiști, Șoșoacă se remarcă printr-o combinație toxică de extremism și sănătate mintală precară.

În concluzie, Diana Șoșoacă și includerea sa în topul celor mai „trăsniți” europarlamentari de către Politico nu este doar o știre de senzație, ci un indicator al schimbărilor profunde care au loc în peisajul politic european. Pe măsură ce Uniunea Europeană se confruntă cu provocări interne și externe, prezența unor figuri periculoase precum Șoșoacă va continua să provoace dezbateri și să influențeze direcția în care se îndreaptă Europa.