Dieta antiinflamatoare, remediu contra durerilor articulare!
O dietă adaptată poate avea efect antiinflamator și astfel să ajute la calmarea durerilor articulare și de spate. Este vorba despre o alimentație bogată în omega 3, un regim mediteranean, care potrivit nutriționiștilor poate ajuta inclusiv la prevenirea durerilor articulare și de spate.
În acest sens sunt multe studii care au analizat rolul antiinflamator al alimentației, în special contra reumatismului inflamator, în special a artritei reumatoide și a osteoartritei.
”Alimentația poate avea un impact destul de puternic asupra inflamației. În funcție de ceea ce mâncăm, este posibil să fie modificat profilul antiinflamator al unor celule intestinale cu efect la distanță, la nivelul articulațiilor. Legăturile între flora intestinală și mecanismul durerii au fost descrise”, spune prof. Claire Daien, reumatolog.
Totuși, prof. Daien ține să precizeze în mod special: recomandările nutriționale nu vor înlocui niciodată tratamentul, mai ales în cazul poliartritei reumatoide, pentru care există bioterapii eficace. Nicio dietă nu poate să împiedice deteriorarea articulațiilor.
Alimentația care poate preveni durerile de spate se bazează pe două principii: pierderea în greutate și efecte antiinflamatoare.
Grăsimile secretă mediatori inflamatori, adipokine. Menținerea unei greutăți normale va ameliora simptomele osteoartritei și reumatismului inflamator, subliniază medicul reumatolog Claire Daien.
Și pentru a beneficia de efectele antiinflamatoare, alimentația trebuie să se bazeze pe pește gras bogat în omega 3, să evite excesul de proteine animale, dar să fie bogată în fibre din fructe, legume și cereale. Adică, să avem o dietă mediteraneană care protejează flora intestinală.
Omega 3, analgezic natural
Acizii grași omega 3 ajută la combatrea inflamației, spune dr. Daien. Reumatologul subliniază că este mai interesată de omega 3 din alimente, recomandând dieta mediteraneană, decât sub formă de suplimente alimentare.
Omega 3 se găsește în special în:
- pește gras,
- ulei de rapiță, in sau nucă,
- oleaginoase (nuci, migdale, alune, castane etc.).
Cât omega 3 este în pește:
- 150 g de somon = 3,2 g omega 3,
- o conservă de sardine de 90 g = 1 g omega 3,
- 100 g hering afumat = 1,2 g omega 3.
Adesea, pacienții cu dureri de articulații sunt tentați să adopte un regim fără lapte sau gluten. Multe studii au evaluat efectele acestor diete, dar rezultatele sunt foarte diferite. Este motivul pentru care prof. Daien își îndeamnă pacienții să fie prudenți cu dietele restrictive pentru a evita carențele nutriționale.
În privința lactatelor, sunt mai multe studii pozitive decât negative. În prezent, nu este un semnal referitor la un risc în poliartrita reumatoidă și în artroză legat de lactate, spune prof. Daien.
Iaurturile și lactatele fermentate au un efect probiotic favorabil asupra florei intestinale, deci în privința producției naturale de molecule antiinflamatoare. În aceste condiții, nu se recomandă eliminarea lor din alimentație, mai ales că lactatele reprezintă o sursă naturală de calciu, element esențial pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor.
Glutenul
Studiile referitoare la gluten sunt efectute la scară populațională. Ele nu indică o legătură între consumul de gluten și inflamație în artrita reumatoidă sau osteoartrită. Dar este posibil ca rezultatul să fie diferit la scară individual, ținând seama de variabilitatea florei intestinale, spune dr. Daien.
Potrivit reumatologului, dacă un pacient dorește să excludă glutenul, va trebui să găsească alte surse de fibre alimentare pentru echilibrarea florei intestinale. Adică, va trebui să se concentreze pe fructe și legume.
În privința postului intermitent, medicul reumatolog spune că a sări o masă pe zi ar putea avea beneficii antiinflamatoare, dar deocamdată nu sunt studii în acest sens. Este posibil ca mecanismul beneficiului asociat cu postul intermitent să fie explicat pur și simplu prin pierderea în greutate.