Dieta atlantică sau dieta portugheză, recomandată în special persoanelor cu sindromul metabolic
Ultimele cercetări arată că dieta atlatică sau dieta portugheză este benefică mai ales persoanelor suferinde de sindromul metabolic din ce în ce mai frecvent.
Sindromul metabolic este caracterizat prin cumularea a cel puțin trei din următoarele afecțiuni: obezitate abdominală, nivelul ridicat al trigliceridelor, nivelul scăzut al HDL, hipertensiune arterială, toleranță scăzută la glucoză.
După deja celebra dietă mediteraneană, nutriționiștii s-au ocupat și de dieta atlantică, mai puțin cunoscută și studiată, dar asociată cu multiple beneficii pentru sănătate.
Știm că dieta mediteraneană a fost onorată cu titlul de cea mai bună din lume pentru al șaptelea an la rând,
Iată că nutriționiștii sunt interesați și de dieta atlanticului care reprezintă modul de a se hrăni al populațiilor din zonele de coastă ale Oceanului Atlantic. Este cunoscută și sub denumirea de ”dieta portugheză”.
Mai puțină carne și mai puțin vin
Astfel, cercetătorii spanioli au fost interesați să afle dacă acest mod de a se hrăni al portughezilor și locuitorilor francezi din Țara Bascilor este la fel de avantajos ca și dieta mediteraneană.
Ei au monitorizat, timp de șase luni, 250 de familii: jumătate nu au modificat nimic în felul de a se hrăni, în timp ce cealaltă jumătate a urmat indicațiile nutriționiștilor. Ei au pus accent pe alimentele de sezon proaspete, locale și foarte puțin procesate, în special fructe, legume, cereale complete și ulei de măsline. La care se adaugă cantități mari de pește și fructe de mare, dar și alimente ce conțin amidon, fructe uscate, brânză, lapte. În schimb, a fost redus considerabil consumul de carne și vin.
Așadar, despre regimul tipic atlantic se poate spune că este foarte apropiat de cel mediteranean. Singura diferență cu regimul mediteranean este că alimentele sunt preparate în special la cuptor.
Autorii acestei cercetări pledează pentru dieta atltantică deoarece au observat că persoanele care se hrănesc curent în acest stil au reușit o scădere considerabilă a incidenței sindromului metabolic. S-au bucurat de o reducere a stratului adipos din talie, dar și normalizarea nivelului colesterolului HDL (colesterolul bun).
Autorii recomandă ingrediente proaspete, sănătoase și metodele de gătit tradiționale, respectiv coacerea și fierberea, care asigură aportul valoros de nutrienți, pe care organismul le poate absorbi și folosi cât mai bine.