Dieta, mai eficace ca medicamentele în sindromul de colon iritabil
Pentru atenuarea simptomelor caracteristice sindromului de colon iritabil mai eficientă este modificarea dietei decât medicamentele, indică un recent studiu.
Potrivit unui studiu recent, efectuat la Universitatea din Gotheburg (Suedia), o dietă sub forma unui tratament alimentar poate fi mai eficientă comparativ cu medicamentele, pentru atenuarea simptomelor asoiate cu sindromul de colon iritabil.
Concluziile acestui studiu au fost publicate în The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Autorii studiului au comparat efectele obținute în urma a trei tratamente: două cu diete și al treilea pe bază de medicamente.
Primul grup a beneficiat de consiliere dietetică tradițională. De exemplu, produsele care conțin lactoză, leguminoasele, ceapa, cerealele, care fermentează la nivelul colonului provoacă dureri pacienților care suferă de sindromul de colon iritabil. Al doilea grup a primit un tratament dietetic, sărac în glucide și bogat în proteine și grăsimi. Persoanele din al treilea grup au beneficiat de cel mai eficace medicament care este administrat în cazul accentuării simptomelor.
Impactul dietei
Printre cei care au primit sfaturi dietetice tradiționale referitoare la sindromul de colon iritabil și au avut un nivel scăzut FODMAP (se referă la tipurile de carbohidrați în unele alimente, printre care cereale și fasole), 76% au prezentat o reducere considerabilă a simptomelor. În grupul care a avut o dietă săracă în glucide și bogată în proteine și grăsimi, proporția era de 71%, iar în grupul cu medicamente, de 58%, se precizează într-un comunicat de presă referitor la concluziile acestui studiu.
Datorită acestui studiu, putem să arătăm că alimentația joacă un rol major în tratamentul sindromului de colon iritabil, deși există mai multe tratament alternative eficace”, explică Sanna Nybacka, cercetător și dietetician. Toate grupele au semnalat o îmbunătățire a calității vieții prin reducerea simptomelor fizice și a simptomelor legate de anxietate și depresie.
După șase luni, când participanții la studiu au revenit parțial la obiceiurile alimentate anterioare, o mare parte dintre ei beneficiau încă de atenuarea simptomelor legate de acest sindrom.
Pacienții diagnosticați cu sindromul de colon iritabil acuză crampe dureri abdominale, modificări ale tranzitului intestinal, balonare, acumularea excesivă de gaze, diaree sau constipație etc.