Dieta Planetary Health salvează planeta și omul de cancer

Publicat: 18 iun. 2024, 13:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dieta Planetary Health salvează planeta și omul de cancer
dieta Planetary Health boli de inimă cancer schimbări climatice

Prin adoptarea dietei  pentru sănătatea planetei (Planetary Health)  poate fi redus riscul de deces prin cancer și boli de inimă și, totodată,  încetinim procesul schimbărilor climatice.

Dieta Planetary Health pune accentual pe fructe și legume, precum și pe proteine din surse vegetale, potrivit Medical News Today.

Cu ajutorul dietei Planetary Health este posibilă reducerea riscului de deces prematur cu 30%. Este concluzia unui studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Potrivit autorilor studiului, dieta Planetary Health a contribuit la reducerea fiecărei cauze majore de deces, printre care în urma unor boli de inimă, pulmonare, cancer, în cazul participanților la această cercetare.

Autorii studiului mai precizează că prin acest tip de dietă este protejat și mediul înconjurător.  ”Schimbarea modului în care mâncăm poate ajuta la încetinirea schimbărilor climatice. Și ceea ce este cel mai sănătos pentru planetă este și cel mai sănătos pentru oameni”, a precizat dr. Walter Willett, coautor al acestui studiu și președinte al Departamentului de Nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Massachusetts.

Farfuria dieta Planetary Health

Potrivit acestei diete, într-o farfurie, o jumătate este ocupată de fructe și legume și cealaltă jumătate, de cereale integrale, uleiuri vegetale nesaturate, proteine vegetale. Opțional, sunt admise proteine din surse animale, dar în cantități modeste.

Aceste alimente asigură necesarul de nutrienți esențiali  – vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, proteine și acizi grași omega-3 –, de care organismul are nevoie pentru a-și proteja sănătatea și a preveni bolile cronice.

”Câștig,câștig, câștig!”

Dieta reduce consumul de carne roșie și procesată, din cauza impactului major asupra mediului și al asocierii acestor alimente cu afecțiuni, ca bolile de inimă și cancerul colorectal, explică Anna Arthur, profesor asistent la departamentul de dietetică și nutriție din cadrul Centrului Medical al Universității din Kansas.

”Acest tip de dietă costă mai puțin comparativ cu medicamentele, este mai bună pentru noi și pentru planetă. Eu numesc asta câștig, câștig, câștig”, apreciază Dana Hunnes, profesor la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).