Dietele, cum este cea numită Keto, sau postul intermitent, ar putea încetini evoluția unor cancere
Dietele, cum este cea numită Keto, sau postul intermitent ar putea încetini evoluția unor cancere, prin limitarea numărului total al caloriilor, a aportului de glucoză și a altor nutrienți.
Dietele ketogenice, cum este dieta Keto, presupun alimente bogate în grăsimi si aport scăzut de carbohidrați, aceștia fiind principala sursă de energie a corpului. Prin acest mod de alimentație, ficatul transformă grăsimea în acizi grași și corpi cetonici, folosiți apoi ca principală sursă de energie pentru funcționarea organismului, în locul carbohidraților. Procesul metabolic de transformare a grăsimilor în energie se numește cetoză și reprezintă, din punct de vedere medical, o stare fiziologică (normală), însă doar pe termen scurt
Nu este un regim unic susceptibil că are efect asupra dezvoltării cancerului, totuși cercetări de dată recentă evidențiază rolul pe care l-ar putea avea unele alimente în protocoalele de tratament ale acestei boli.
Aceste rezultate au fost publicate în cadrul unei cercetări recente a Universității Semmelweis (Ungaria), care a făcut o sinteză a peste 300 de studii privind regimurile alimentare cu impact asupra metabolismului celulelor canceroase.
Dr. Otilia Menyhart, profesor asociat la Universitatea Semmelweis și primul autor al studiului, spune că ”nevoia energetică extrem de ridicată pentru a le asigura creșterea”, reprezintă punctul comun al cancerelor.
Potrivit autorilor acestei cercetări, ar putea fi posibilă îmbunătățirea răspunsului unui pacient la tratament prin adaptarea regimului alimentar, în așa fel încât să influențeze evoluția tumorii.
Tumorile colerectale, cervicale și anumite tipuri de tumori mamare se bazează pe glucoză. Cancerele pulmonare și al pancreasului, mielomul și tumorile cerebrale depind în special de glutamină, un aminoacid care se află în corpul omului, în timp ce fructoza poate favoriza creșterea celulelor canceroase ale prostatei.
Dietele și tumorile
”Dacă reducem sursele de energie ale organismului, organismul este privat de glucoză o perioadă suficientă de lungă, aflându-se într-o stare de post”, explică Otilia Menyhart.
În această situație, organismul e obligat să găsească o altă sursă de energie. El începe să producă cetone – molecule care devin surse de energie alternativă – în ficat.
Persoanele, care urmează regimul Keto bogat în grăsimi și sărac în glucide, mănâncă pește, fructe de mare, carne, legume, ouă, nuci etc.
Celulele canceroase, lipsite de adaptare metabolică, fac față cu greutate aceste schimbări, ceea ce este echivalent cu o capacitate limitată de a obține energie.
Când celulele canceroase sunt ”stresate”, de exemplu prin chimio sau radioterapie, postul induce o tranziție a celulelor sănătoase de la o fază de creștere la o fază de reparație, ceea ce nu se observă la celulele canceroase.
În plus, celulele tumorale înfometate generează niveluri ridicate de specii reactive la oxigen, ceea ce le mărește vulnerabilitatea de deteriorare a AND-ului provocată de tratament. Aceasta explică eficacitatea crescută a chimioterapiei dacă aceasta este precedată și urmată de post. De asemenea, explică și reducere semnificativă a efectelor secundare asociate acestei terapii.