Diferențele de prețuri la celebrele „roșii de Matca” sunt determinate de calibru și de calitate
În unele zone ale țării există o oarecare instabilitate a prețurilor la legumele de sezon, legumicultorii din sudul țării confruntându-se în luna iulie cu scădere a prețurilor la tomata olandeză, de la 3 – 3,5 lei la începutul lunii, la 1 – 1,5 lei în prezent. În alte zone legumicole nu sunt aceleași probleme, dar diferențe de prețuri există.
În bazinul legumicol din comuna gălățeană Matca, cel mai important din țară, unde există peste 1.000 de hectare de solarii, sunt unele diferențe între prețurile de vânzare ale roșiilor în funcție de calibru și calitatea produselor.
Valentin Nare, legumicultor din Matca, spune că există o diferență de calitate între legumele din culturile la solar înființate în primăvară și cele din culturile înființate mai târziu și este firesc ca cele cu o calitate mai bună să se vândă cu un preț mai mare.
„Există diferențe de prețuri și la noi. În urmă cu 2-3 zile, roșia bună, de calibrul <<50 plus>>, se vindea cu 2 – 2,5 lei. Cei care au înființat culturile de roșii în primăvară, acum vând și cu 1 – 1,5 lei. Cei care au înființat culturile mai târziu, acum vând cu 2,5 – 3 lei sau cu 4 lei, pentru că au o calitate mai bună. Dar în general, acum, la noi, la Matca, roșiile se vând cu 3,5 – 4 lei. De asta apar diferențe de preț, pentru că sunt și diferențe de calitate”, ne-a declarat Valentin Nare.
Evident, în prețurile de vânzare sunt incluse și foarte multe cheltuieli de producție care trebuie amortizate, de la costurile încălzirii solarului în timpul iernii, la costurile inputurilor, motorinei, etc.