DIICOT a dat iama în traficanții de droguri. 170 de percheziții în Galați, Vrancea și alte 21 de județe
După ce accidentul tragic de la Vama Veche a adus în dezbaterea societății civile amploarea fără precedent a traficului de droguri, procurorii DIICOT și polițiștii de la „Crimă Organizată” și-au intensificat anchetele pentru capturarea rețelelor de traficanți.
Într-o singură zi, procurorii de la serviciile teritoriale ale DIICOT de la Iași, Galați și Vrancea, au efectuat 170 de percheziții la mai multe grupări infracționale de trafic de droguri de mare risc și substanțe psiho active în 23 de județe.
Procurorii de la DIICOT Galați și Vrancea au efectuat marți 15 percheziții la Galați și 34 de percheziţii la Focșani în două dosare care vizează combaterea traficului de droguri.
„Procurorii DIICOT Vrancea, împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea au efectuat 49 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi şi Vrancea, în două cauze penale vizând săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu”, se spune în comunicatul DIICOT.
Potrivit procurorilor DIICOT, în cazul perchezițiilor efectuate marți la Galați s-a reţinut că pe parcursul anului 2023 mai multe persoane au comercializat, în mod repetat, droguri de mare risc „3-CMC” (metcatinonă) către diverşi consumatori, cu preţuri cuprinse între 100 şi 400 lei.
Alte 34 de percheziţii domiciliare au fost efectuate la Focșani în dosarul unei grupări de trafic de droguri care s-a constituit în luna iunie 2023 în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc.
Gruparea de la Focșani cumpăra drogurile de mare risc de la traficanții din Galați.
Potrivit DIICOT, traficanții din Focșani „au efectuat schimburi de droguri cu dealeri din judeţul Galaţi, furnizând tablete de ecstasy şi cantităţi de MDMA, pentru doze de 3-CMC”.
Pechezițiile de la Focșani și Galați au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor de la IPJ Galați, IPJ Vrancea și cu susținerea Jandarmeriei, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
Metcatinona (3-CMC) este alternativa la metanfetamină și are efecte similare cocainei
Potrivit specialiștilor, metcatinonă, cunoscută pe piața neagră a drogurilor ca „3-CMC”, este un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină.
„Substanța a fost identificată pe piața drogurilor inclusiv sub formă de pulbere, lichide, material vegetal sau hârtie sugativă. 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, au precizat reprezentanții Europol.
Zeci de persoane au murit ca urmare a intoxicării cu această substanță care are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină. În cazul supradozelor, simptomele sunt tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, paranoia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii.
O altă grupare trafica în 21 de județe aparate de vapat și „prăjituri” psiho active
În alt dosar, procurorii de la DIICOT Iași au efectuat 121 percheziții în 21 de județe la membrii unei grupări care au produs și au distribuit aparate de vapat, adică de producere a unor vapori de droguri ca la țigările electronice, dar distribuiau și „edibles”, adică „prăjituri” cu efecte psiho active.
Membrii acestei grupări au produs peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau canabis sau HHC, noul „canabis legal”, care au fost vândute unei grupări din Iași care avea ramificații în 21 de județe: Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui şi în municipiul Bucureşti.
„Începând cu finalul anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În acest context, aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip <<edibles>> (jeleuri, prăjituri, drajeuri, etc), cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC.
De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă” se spune în comunicatul DIICOT.
Au fost identificate 28 de societăţi care comercializează astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” pot fi comercializate la liber, iar „jeleurile” psiho active pot fi vândute oricărei persoane.
La sediul DIICOT Iaşi au fost aduse pentru audieri 42 de persoane.
Cele 121 de percheziții au fost realizate cu susținerea polițiștilor de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bucureşti și cele 20 de județe în care avea ramificații gruparea infracțională.
Ce este HHC, noul „canabis legal”
Sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC pot fi ingerate, fumate sau inhalate, fiind tot mai multe astfel de produse pe piață care se vând la liber.
„O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic <<etnobotanice>>.
Din cercetările efectuate, a mai rezultat că dispozitivele de tip <<vape>> care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale”, se mai spune în comunicatul DIICOT.