DIICOT a deschis un dosar penal în cazul centrelor de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș. Acuzele sunt grave
DIICOT a anunțat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș. Instituția a mai precizat că se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
În cazul centrelor de îngrijire a copiilor cu dizabilități din cadrul DGASPC Mureș, unde au fost sesizate abateri grave, urmărirea penală se desfășoară in rem.
„Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2024 o cauză penală urmare a unei sesizări formulată de Fundația Centrul de Resurse Juridice, în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat. Urmărirea penală se desfășoară in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice“, a informat, marți, DIICOT.
Centrul de Resurse Juridice a efectuat recent un control la patru centre din Târgu Mureș în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri. Conform CRJ, într-unul dintre aceste centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, iar medicamentele din aparatele de urgență ar fi fost expirate.
Dosar penal în cazul centrelor de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș. Ce s-a descoperit
Potrivit CRJ, în toate cele patru centre aparținând DGASC Mureș condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, iar unii copii ar fi ținuți în camere fără uși, spații insalubre, cu saltele de pat îmbrăcate în plastic și paturi inadecvate ca mărime. De asemenea, toate cele patru centre funcționau în afara legii, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024.
CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre începând cu luna martie 2024, iar în toate a observat probleme grave de „supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii“.
Centrul de Resurse Juridice a mai constatat că singurele persoane observate în mod curent în aceste centre erau două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor și menținerea curățeniei. „În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri“, precizează CRJ, într-un comunicat de presă.
DSP Mureș a aplicat amenzi de 32.000 de lei
Și DSP Mureș a reacționat în cazul centrelor de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș. Încă din data de 11.01.2025, ca urmare a neregulilor sesizate de presă privind centrele rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu-Mureș, Inspecția Sanitară de Stat a dispus Serviciului Control din DSP Mureș, efectuarea de controale în centrele de profil din Târgu-Mureș, aparținând Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului aflată în subordinea Consiliului Județean Mureș, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, inspectorii sanitari au efectuat controale în cele 4 centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice, constatându-se condiții și circuite igienico-sanitare necorespunzătoare în blocurile alimentare și spălătorii, dotarea cu mobilier parțial uzat, produse dezinfectante expirate. Pentru deficiențele constatate în cadrul verificărilor, inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei pentru neasigurarea circuitelor lenjeriei, pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție și neasigurarea circuitelor funcționale în unitățile de alimentație colectivă.
De asemenea, au fost suspendate, până la remediere, activitățile de alimentație colectivă și de spălătorie în cadrul tuturor centrelor verificate.