DIICOT a deschis un dosar penal în urma documentelor desecretizate referitoare la alegeri

Publicat: 06 dec. 2024, 16:49, de Oana Stoica, în ACTUALITATE , ? cititori
DIICOT a deschis un dosar penal în urma documentelor desecretizate referitoare la alegeri
Grupare de proxeneți, destructurată de DIICOT. S-a pus sechestru pe 7 imobile și 8 autovehicule

Procurorii DIICOT au anunțat deschiderea unui dosar penal pe baza documentelor desecretizate și prezentate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie 2024.

Documentele fac referire la posibile tentative de manipulare a procesului electoral pentru funcția de președinte al României, ridicând suspiciuni grave cu privire la utilizarea ilegală a unor instrumente cibernetice.

Potrivit unui comunicat oficial, dosarul penal vizează săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă de perturbare a funcționării sistemelor informatice și tentativă de acces ilegal la un sistem informatic.

Anchetă „in rem” pentru investigarea faptelor

În această etapă, ancheta este desfășurată „in rem”, ceea ce înseamnă că se investighează faptele descrise, fără a exista, deocamdată, persoane cu statut de suspect.

„În urma analizei informațiilor rezultate din documentele desecretizate care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic”, se arată în comunicatul DIICOT.

Reprezentanții instituției au subliniat că această etapă a investigației are rolul de a colecta și analiza probe pentru a clarifica circumstanțele și implicațiile juridice ale situației semnalate. „Această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, precizează DIICOT.

Posibil atac cibernetic electoral

Informațiile prezentate în ședința CSAT indică posibile interferențe cibernetice în procesul electoral, incluzând utilizarea unor programe informatice pentru accesarea ilegală a sistemelor informatice legate de procesul electoral. Deși oficialii nu au oferit detalii suplimentare despre natura documentelor sau despre posibilele surse ale acestor atacuri, se speculează că o parte din operațiunile suspecte ar putea fi asociate unor influențe externe.

DIICOT urmează să investigheze circumstanțele exacte în care aceste fapte s-au produs și să determine eventualii autori sau complicități.