DIICOT cercetează sub control judiciar 15 persoane. Aduceau în țară marfă contrafăcută, fără a o declara la vamă

Publicat: 08 aug. 2024, 15:12, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
DIICOT cercetează sub control judiciar 15 persoane. Aduceau în țară marfă contrafăcută, fără a o declara la vamă
DIICOT cercetează sub control judiciar 15 persoane. Aduceau în țară marfă contrafăcută, fără a o declara la vamă

Într-o amplă operațiune coordonată de DIICOT – Structura Centrală, 15 persoane sunt acum cercetate sub control judiciar, fiind suspectate de implicarea într-o rețea de criminalitate organizată care aducea în România mărfuri contrafăcute, fără a le declara la vamă, pentru a fi vândute pe piața neagră.

DIICOT destramă o grupare infracțională

Ancheta, demarată de procurorii specializați în combaterea infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism, a scos la lumină o adevărată rețea de contrabandă cu ramificații internaționale, care opera de cel puțin trei ani.

Investigațiile au arătat că, începând cu anul 2021, mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră s-au format în România, având ca scop principal introducerea ilegală în țară a unor cantități semnificative de mărfuri contrafăcute, provenite în mare parte din Turcia. Aceste bunuri erau transportate cu autocare de transport persoane, fie ascunse în cala de bagaje, fie în compartimente special amenajate, denumite „zule”.

Mărfurile contrafăcute, printre care articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, parfumuri, materiale textile, și bijuterii din aur și argint, erau comandate în avans de clienți din România sau erau achiziționate direct de membrii rețelei.

”Astfel, 18 inculpaţi şi 8 suspecţi (membrii a trei grupuri infracţionale organizate) au efectuat transporturi de mărfuri către diverşi clienţi de pe teritoriul ţării, utilizând autocare de transport persoane.

Bunurile, în mare parte contrafăcute, aveau la bază comenzi anticipate de la clienţi din România ori achiziţii directe şi erau aduse în colete la punctul de lucru al firmei de transport persoane, unde erau predate responsabilului de la firmă.

După întocmirea listelor cu localităţile de destinaţie din România, codul sau denumirea beneficiarului, cantitatea şi contravaloarea de încasat, mărfurile erau predate şoferilor”, arată DIICOT.

După ce ajungeau în țară, acestea erau depozitate la punctele de lucru ale firmelor de transport și predate unor intermediari, care întocmeau listele de livrare, detaliind localitățile de destinație, numele beneficiarilor și sumele de încasat. Ulterior, mărfurile erau preluate de șoferii autocarelor și transportate la destinațiile finale, unde erau distribuite rapid clienților, evitând astfel depistarea de către autorități.

Pentru a se proteja împotriva eventualelor controale din partea autorităților, fiecare autocar avea la bord o persoană desemnată, cunoscută sub denumirea de „joker”. Acesta avea rolul de a-și asuma responsabilitatea pentru mărfurile descoperite în cazul unei verificări de către poliție sau alte organe de control. Această strategie sofisticată a permis grupărilor să opereze fără a fi detectate timp de ani de zile.

Acțiunile DIICOT au culminat cu efectuarea a 22 de percheziții domiciliare în București și în județele Argeș, Dolj, Ilfov și Mehedinți, unde autoritățile au confiscat sume de bani în valoare de peste 55.000 de euro și 11.500 de dolari americani, bijuterii din aur, documente și alte probe relevante pentru anchetă.

În plus, în urma unor opriri în trafic, au fost descoperite și ridicate articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, parfumuri inscripționate cu mărci de renume, suspectate a fi contrafăcute, și alte bunuri fără documente de proveniență, care ar fi trebuit să fie declarate la vamă.

În cadrul uneia dintre opririle în trafic, autoritățile au găsit într-o ascunzătoare special amenajată 403 grame de cocaină, transportată de un cetățean turc. În urma investigării cazului, acesta a fost trimis în judecată și condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare, evidențiind complexitatea și periculozitatea rețelei infracționale destructurate.

Operațiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al brigăzilor de combatere a criminalității organizate din București, Pitești și Craiova, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și al lucrătorilor Autorității Vamale Române. Suportul tehnic a fost asigurat de specialiștii din cadrul DIICOT și de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.