DIICOT: Destructurare grup infracțional din zona Piața Veteranilor din Sectorul 6
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, vineri, 26 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Giurgiu, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care se ocupa cu vânzarea de ţigări de contrabandă în zona Pieţei Veteranilor din Capitală.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate înscrisuri şi medii de stocare, 32 de telefoane mobile, 310.450 de lei, 5.000 lire sterline, 250 de euro şi 400 de franci elveţieni. Au fost indisponibilizate 10 autoturisme, precum şi 1.481.680 de ţigarete provenite din contrabandă, de diverse mărci, toate fiind predate Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost aduse 22 de persoane în vederea audierii.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2019, în zona Pieţei Veteranilor din Bucureşti, Sectorul 6 din Capitală, îşi desfăşoară activitatea o grupare care a obţinut sume mari de bani din comercializarea de ţigarete neintroduse în circuitul fiscal al României, cunoscând că acestea provin din contrabandă.
Organizare ierarhică structurată
Procurorii menţionează că vânzarea de ţigarete de contrabandă era principala sursă de venit a membrilor acestei grupări şi a familiilor lor.
Gruparea avea o organizarea ierarhică structurată, iar membrii săi aveau roluri bine determinate, respectând cu stricteţe un mod de operare şi măsuri de precauţie, pentru a reduce la minim riscul deconspirării şi urmăririi lor de către autorităţi.
Astfel, o parte dintre membrii grupării se ocupa de procurarea ţigaretelor de la diverşi furnizori, de depozitarea temporară şi de transportul acestora în proximitatea Pieţei Veteranilor, alţii aveau ca atribuţie vânzarea ţigaretelor, iar alţii asigurau supravegherea zonei în care erau comercializate ţigaretele, plasându-se în locuri din care puteau observa cu uşurinţă apropierea poliţiştilor, caz în care îi avertizau pe cei care se ocupau de vânzarea ţigaretelor.
Cei care conduceau această grupare se ocupau de colectarea sumelor de bani obţinute în urma comercializării ţigaretelor, de efectuarea plăţilor către membrii din eşaloanele inferioare (de vânzare şi de supraveghere), precum şi de reinvestirea sumelor de bani în activităţi comerciale licite, pentru a crea o aparenţă de legalitate a fondurilor obţinute din contrabandă.
Șefi condamnați penal
De asemenea, şefii acestei grupări au recrutat persoane cu o condiţie socială modestă, dispuse să preia responsabilitatea comiterii faptei în eventualitatea unei prinderi în flagrant, aceştia din urmă asumându-şi în faţa organelor de poliţie, în mod mincinos, faptul că ţigaretele identificate asupra membrilor grupării le aparţin.
În acest sens, în cadrul grupării a fost recrutată o persoană în vârstă, fără locuinţă şi fără venituri, care şi-a asumat în mai multe rânduri faptul că ţigarete identificate asupra altor membri ai grupului infracţional îi aparţin.
Potrivit DIICOT, cercetările efectuate în cauză au relevat faptul că liderul grupării este o persoană cunoscută cu preocupări infracţionale în domeniul comercializării ţigaretelor de contrabandă, acesta fiind chiar condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
Suspectul a coordonat întreaga activitate a grupării, a colectat sumele de bani, a stabilit ce sumă revenea fiecărui membru pentru contribuţia sa şi a asigurat protecţie celorlalţi, chiar dacă uneori aceştia erau nemulţumiţi de sumele cu care erau remuneraţi pentru activitatea prestată sau de faptul că liderul grupării câştiga prea mult raportat la activitatea pe care o presta şi riscurile la care se expunea.