DIICOT destructurează o rețea de criminalitate organizată cu ramificații în Bulgaria: Un român, „capul” unui grup specializat în traficul de migranți (VIDEO)

Publicat: 22 nov. 2024, 17:14, de Lavinia Tudor, în Justitie , ? cititori
DIICOT destructurează o rețea de criminalitate organizată cu ramificații în Bulgaria: Un român, „capul” unui grup specializat în traficul de migranți (VIDEO)

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea, alături de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, au desfășurat o amplă acțiune împotriva unei rețele de criminalitate organizată. În cadrul acesteia, au fost puse în executare 13 mandate de percheziție domiciliară în 11 localități din județul Bihor.

Cazul vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Român la conducerea unei rețele transfrontaliere

Conform probelor administrate, un bărbat de 50 de ani din județul Bihor este considerat liderul unei grupări de criminalitate organizată formată din 15 membri. În perioada 2022-2023, gruparea s-a specializat în transportul ilegal de migranți pe teritoriul Bulgariei.

Colaborarea dintre autoritățile române și bulgare a dus la identificarea a cinci transporturi ilegale pe teritoriul Bulgariei, însumând 142 de migranți din state non-UE.

Investigații comune sub egida EUROJUST

Pentru a eficientiza ancheta, la data de 26 octombrie 2023, autoritățile judiciare din România și Bulgaria au înființat o Echipă Comună de Investigații (J.I.T.), coordonată de EUROJUST. Ulterior, la 30 octombrie 2024, a fost emis un Ordin European de Anchetă, prin care autoritățile bulgare au solicitat acte de urmărire penală împotriva a 16 cetățeni români.

Probele ridicate în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate ieri, anchetatorii au ridicat mai multe documente și alte mijloace de probă care vizează activitatea infracțională desfășurată de grupare pe teritoriul Bulgariei.

Acțiunea din România a beneficiat de sprijinul mai multor instituții, inclusiv Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.