Dimitrie Muscă despre crescătorii de porci din România: “Cât crede lumea că facem acte de caritate?”
În timp ce premierul României face turul fermelor din România, crescătorii își strigă disperarea, fiind în imposibilitatea de a-și continua activitatea, din cauza prețurilor mari la gaze și energie. Dimitrie Muscă, administratorul CAI Curtici, spune că s-a săturat să facă acte de caritate, iar dacă nu se întâmplă nimic cu prețurile, în scurt timp, nu va mai putea să continue activitatea la fermele de porci, după ce lucrează deja în pierdere.
“Acum lucrăm pe pierdere, iar dacă continuăm așa, n-am decât să lichidez toate fermele. Două funcționează, una este populată cu 1.800 de scroafe aduse din Germania, care încep să fete din martie, dar în condițiile acestea mi-e frică că o să le lichidez pe toate, pentru că ori nu se vrea, ori nu se poate…nu se face abolut nimic, în continuare există problema mistreților. Noi am facut eforturi mari, dar nimeni nu vrea să ajute și nimeni nu vrea să vadă”, a declarat pentru Puterea Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din Vestul țării, care administrează peste 7.500 hectare de teren agricol.
La nivelul grupului, există mai multe ferme de porci de care se ocupă Călin Mscă, băiatul lui Dimitrie Muscă, dar și o unitate de procesare. Din cauza pestei porcine africane, familia Muscă a fost nevoită să sacrifice peste 22.000 de porci, în condițiile în care România importă, la ora actuală, 80% din carnea de porc.
Și cel mai probabil, importurile vor crește și mai mult, dacă și ultimele ferme rămase se vor închide, din cauza pierderilor.
“Kilogramul de carcasă este, acum, 8 lei/kg, iar prețul la grâu și furaj este 1,2 lei/kg. Anul trecut, prețul era tot 8 lei/kg de carcasă, în timp ce la grâu și porumb prețul era de 60 de bani/kg, aceasta este pierdere curată. Acum, de ce să mai fac acte de caritate pentru cineva, că nu mai întoarce nimeni nimic din treaba aceasta și mă trezesc cu o gaură de nu mă adun. Cât crede lumea că facem acte de caritate?”, a mai precizat Muscă.