Din 7 în 7 ani, organismul uman se regenerează. Ce trebuie să facem pentru asta?!
Organismul nostru se regenerează complet odată la șapte ani, precizează Irina Alecu, medic epidemiolog. Acesta este un proces natural, care înseamnă sănătate și longevitate. Dar pentru aceasta este nevoie să avem un stil de viață sănătos. Adică fără fumat, abuz de alcool și alimentație dezechilibrată.
„Aici intervine partea de alimentație sănătoasă și echilibrată – apă de bună calitate, proteine de bună calitate, minerale. Pentru sistemul imunitar proteina este cărămida, iar pentru tot ce înseamnă celule, tegument, alimentația echilibrată – expunerea la soare, fiindcă vitamina D în tot ce înseamnă sinteza celulelor osoase este esențială”, precizează Irina Alecu. La toate acestea se adaugă toleranța ridicată la stres. Distresul sau stresul negativ afectează mult regenerarea celulară corectă.
Cancerul
Din cauza unei vieți nesănătoase, replicarea celulelor poate suferi mutații, iar regenerarea celulelor poate fi incompletă, ceea ce duce la îmbătrânire precoce și, mai grav, la diferite afecțiuni. Cea mai gravă consecință este cancerul, care poate apărea în urma erorii în procesul de regenerare.
„Relația dintre cancer și regenerare este complexă, mai ales atunci când regenerarea este imperfectă. Când un țesut nu se poate regenera corect sau este incapabil să treacă peste leziunile persistente, o cicatrice sau fibroză se formează în timpul procesului de vindecare”, precizează specialiștii Gianna Maggiore și Hao Zhu în articolul „Relationships Between Regeneration, Wound Healing, and Cancer”, apărut în Annual Review of Cancer Biolog
Rata de regenerare este diferită de la o celulă la alta, de la un organ la altul. Fiecare organ – tegument, țesut – este format dintr-un număr uriaș de celule. De-a lungul timpului, aceste structuri microscopice îmbătrânesc sau suferă leziuni. În consecință, și organele, dar și întregul nostru organism îmbătrânește și devine tot mai puțin performant. Dar organismul nostru are o capacitate unică de a se regenera. Fiecare celulă deteriorată este copiată și înlocuită cu una nouă, care continuă funcționarea.
„Complet nou”
„Organismul uman are capacitatea de a se regenera destul de mult. În afară de imposibilitatea de a ne regenera membre, restul celulelor umane se regenerează. Ficatul este organul care se regenerează cel mai spectaculos ca evoluție vizibilă și ecografic. Dar întregul nostru organism, se spune, odată la șapte ani este complet nou”, precizează Irina Alecu, medic epidemiolog, citată de adevărul.ro.
Potrivit medicului Irina Alecu, regenerarea ficatului durează circa trei ani. În schimb, pielea și intestinele se regenerează mult mai rapid. Olaf Bergman, cercetător principal în cadrul Karolinska Institute din Strockholm, spune că „mare parte din piele și intestine sunt înlocuite foarte rapid, cel mai probabil în câteva luni”.
Inima are o rată mai mică de regenerare, la fel și creierul. În creier, așa cum arată oamenii de știință, sunt o parte dintre celule care nu se regenerează niciodată. Pentru regenerarea completă a scheletului uman, de exemplu, este nevoie de aproximativ 10 ani. „În funcție de tipul de celulă, regenerarea este diferită”, explică medicul Irina Alecu.