Din 9 martie: Adio mască! Dar rămân cu tine în spațiile aglomerate!
Ministrul Sănătății a anunțat că masca nu mai este obligatorie nici în spații închise, nici în spații deschise, accesul în centrele comerciale, la eveniment este permis fără certificatul verde și se renunță la formularul PLF la intrarea în țară.
”În primul rând, se renunță la utilizarea măștii, atât în spații deschise, cât și închise. Purtarea măștii este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Masca este recomandată în spațiile aglomerate. Nu vor exista limite în diverse spații publice, fie că vorbim despre instituții, spații comerciale. Nu vor mai exista limite în privința orarului. La nivelul legislației, care reglementează călătoriile, certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID” a transmis ministrul Rafila.
Ministrul Sănătății spune că, în contextul actual, a făcut ”propuneri privind ridicarea etapizată”, a restricțiilor.
„Să sperăm că vom avea o primăvară cât se poate de liniștită, și din punctul de vedere al sănătății publice, și din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în apropierea țării noastre. Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate. Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă – restricțiile sunt ridicate”, afirmă ministrul Sănătății.
Măsuri pe care le recomandăm cu tărie
Chiar dacă nu sunt obligatorii, totuși ministrul Rafila a anunțat o serie de măsuri pe care le recomandă cu tărie: purtarea în continuare a măștii în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise; evitarea tuturor spațiilor aglomerate; spălatul mâinilor și folosirea substanțelor antiseptice; testarea și prezentarea la centrul de evaluare pentru tratament; izolarea deși aceasta nu mai este controlată.
Ministrul Sănătății a mai precizat că avem în continuare 5.000 de cazuri noi pe zi, o incidență de 14 la mie și 100 de decese, cifre care indică faptul că e nevoie în continuare de prudență pentru a menține trendul descendent.